Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

Η MSC Rail εξαγοράζει την κρατική εταιρία σιδηροδρομικών μεταφορών CP Carga της Πορτογαλίας.

Η MSC Rail, θυγατρική του πολυεθνμικού γίγαντα Mediterranean Shipping Company, κέρδισε το διαγωνισμό για την εξαγορά του εμπορικού τμήματος της κρατικής Πορτογαλικής εταιρίας σιδηροδρομικών μεταφορών CP Carga με μια προσφορά 53 εκατ. ευρώ(58.14 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με δηλώσεις της Πορτογαλικής κυβέρνησης.
Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί στην ανακεφαλαιοποίηση της χρεωμένης CP Carga, ενώ παράλληλα η MSC Rail θα μισθώνει σιδηροδρομικές μηχανές και βαγόνια στην Πορτογαλική κρατική εταιρία σιδ. μεταφορών CP, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας μεταφορών Sergio Monteiro.


Για την ακρίβεια η MSC θα πληρώσει μόνο 2 εκ. ως αντίτιμο για το σύνολο των μετοχών της CP Carga, ενώ τα υπόλοιπα 51εκ.ευρώ αφορούν την διευθέτηση δανείων και για ανακεφαλαιοποίηση της CP Carga. Η μητρική CP θα μεταβιβάσει μηχανές  αξίας 110 εκκατομυρίων Ευρώ στην νέα ιδιοκτήτρια της CP Carga ως μέρος της μεταβίβασης για την βελτίωση της οικονομικής θέσης της.


Στο διαγωνισμό για την πώληση της CP Carga συμμετείχαν η πορτογαλική εταιρία συμμετοχών Cofihold καθώς και οι ιδιωτικές εταιρίες Springwater Capital από την Ελβετία και η τοπική Atena Equity Partners.

Επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την πώληση της κρατικής εταιρίας συντήρησης σιδ τροχαίου υλικού EMEF λόγω καταγγελίας για πιθανή εμπλοκή της σε παράνομη κρατική χρηματοδότηση προς την EMEF που εισηγήθηκαν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μετά από καταγγελία ανταγωνιστή (της Καναδικής Bombardier).

Τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία εφάρμοσε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με βάση τη συμφωνία μνημόνιο για το χρονικό διάστημα 2011-2014 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι περισσότερες αποκρατικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί ξεπερνώντας κατά πολύ τον οικονομικό στόχο της Λισαβόνας.

Πηγή:
- Portugal sells cargo rail firm to MSC, scraps smaller sale
http://www.reuters.com/article/2015/07/23/portugal-railways-privatisation-idUSL5N1034MH20150723

- MSC Rail buys cargo rail firm from Portugal
http://www.cargobusinessnews.com/news/072815/news4.html

- Ιδιωτικοποιήθηκε η CP Carga στην Πορτογαλία - Ακυρώθηκε (λόγω πιθανού σκανδάλου) η πώληση της μονάδας συντήρησης EMEF
http://mixanodigoiose.blogspot.gr/2015/08/cp-carga.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου