Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ανοικτή επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών προς τους επιβάτες.

"Αγαπητέ επιβάτη, 
Για μας δεν είσαι ένας πελάτης αλλά ένας φίλος που επέλεξε συνειδητά το ταξίδι με το τρένο, το ασφαλέστερο και οικολογικότερο μέσο μεταφοράς. Ένας φίλος που εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε την αξία του αφού χάρη σ αυτή την επιλογή σου εμείς εργαζόμαστε στον σιδηρόδρομο και απ αυτόν ζούμε τις οικογένειές μας. Ο σιδηρόδρομος και οι σιδηροδρομικοί βρεθήκαμε διαχρονικά στο στόχαστρο των εκάστοτε Κυβερνήσεων ως εταιρεία με χρέη για τα οποία ευθύνονται οι εργαζόμενοι με τους υψηλούς μισθούς. Ο μύθος αυτός κατέρρευσε μαζί με τους εμπνευστές του. Ο σιδηρόδρομος λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί σε πείσμα όλων όσων επιθυμούν τη διακοπή της λειτουργίας του. Κι επειδή ο προηγούμενος μύθος κατέρρευσε ένας καινούργιος δημιουργείται τώρα. Οι απαιτήσεις των δανειστών. Με αυτό το μύθο προωθείται όχι απλά η ιδιωτικοποίηση αλλά η αποεθνοποίηση του σιδηρόδρομου αφού οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά του φαίνονται να προέρχονται από το εξωτερικό. Παρ ότι ο μύθος είναι καινούργιος η «συνταγή» όμως είναι παλιά. Καθημερινή απαξίωση του σιδηρόδρομου μέσα από την εγκατάλειψη, την αδιαφορία και εν τέλει την αγανάκτηση που θα φέρει αντιμέτωπους επιβατικό κοινό και εργαζόμενους κάνοντας ευκολότερο το έργο των Κυβερνήσεων για την ιδιωτικοποίησή του.

 Αγαπητέ επιβάτη και φίλε, 
Πρέπει να γνωρίζεις ότι σήμερα ο σιδηρόδρομος έχει αφεθεί στην τύχη του. Χωρίς προγραμματισμό, με τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, με ελλείψεις εξοπλισμού και ανταλλακτικών, χωρίς Διοικήσεις και με μεγάλη απούσα την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Τα τρένα κυκλοφορούν με πολλά προβλήματα, ωστόσο ασφαλή ακόμη, χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων και μόνο αυτών. Δίνουμε καθημερινά μάχη για την τήρηση των δρομολογίων χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό.
Πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτή τη στιγμή που ευτυχώς ακόμη βρίσκεσαι σ’ ένα κάθισμα τρένου και ταξιδεύεις, κάποιοι εργαζόμενοι προσπάθησαν πολύ γι αυτό. Προσπάθησαν γι αυτό που έπρεπε να είναι αυτονόητο. Τις προσεχείς ημέρες αγαπητέ επιβάτη και φίλε ίσως ταλαιπωρηθείς λίγο. Πίστεψέ μας δεν είναι στις προθέσεις μας να σου κάνουμε δυσκολότερη την ήδη δύσκολη ζωή σου εξ αιτίας των μνημονίων. Όμως οφείλουμε σαν εργαζόμενοι στο μέσο που αγαπάς και αγαπάμε κι εμείς, να αντισταθούμε στα κυβερνητικά σχέδια για ξεπούλημα του σιδηρόδρομου. Οφείλουμε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια. Στη μάχη αυτή σε θέλουμε σύμμαχό μας. Ναι, δεν θέλουμε να χαθεί καμιά θέση εργασίας αφού από αυτή ζούμε τις οικογένειές μας. Ναι, δεν θέλουμε να περάσει ο σιδηρόδρομος σε χέρια ξένων δήθεν επενδυτών αλλά ουσιαστικά αρπακτικών. Ο σιδηρόδρομος αποτελεί δημόσια περιουσία την οποία ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και κανείς δεν μπορεί να ξεπουλά ερήμην του. 
Σιδηρόδρομος παραδομένος σε χέρια ξένων ή ντόπιων ιδιωτών σημαίνει σιδηρόδρομος ακριβός, σημαίνει σιδηρόδρομος μη ασφαλής, σημαίνει σιδηρόδρομος χωρίς καμιά συμμετοχή στην ανάπτυξη της οικονομίας, προσανατολισμένος μόνο στο κέρδος του επενδυτή. Ο οποίος θα πάρει «προίκα» όσα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια. 
Αγαπητέ επιβάτη και φίλε, 
Εμείς πιστεύουμε ότι ο Σιδηρόδρομος πρέπει να είναι Δημόσιος για να μπορεί να εφαρμοστεί η κοινωνική πολιτική με φθηνό εισιτήριο για τους επιβάτες και με στρατηγικές συμμαχίες στο εμπορευματικό έργο που είναι κερδοφόρο ώστε από τα κέρδη να χρηματοδοτούνται τα έργα υποδομής και τα εισιτήρια χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό όπως σήμερα. Γι αυτά αγωνιζόμαστε και θέλουμε και τη δική σου στήριξη σ’ αυτή τη μάχη απέναντι στους σχεδιασμούς για την εκποίηση του ελληνικού σιδηρόδρομου, γιατί ο σιδηρόδρομος δίνει τη δυνατότητα σε όλους να μετακινούνται ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Τον Ελληνικό σιδηρόδρομο δεν θα τον αφήσουμε βορά στα νύχια των αρπακτικών".

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου