Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

6 ΜΑΡΤΗ .ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Αναδημοσιεύουμε μια παλιότερη ανάρτηση (ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ 6 ΜΑΡΤΗ 2009) του Μηχανοδηγού κ Γ. Στρατή από το Μηχανοστάσιο Λάρισας:

"OTAN EMEIΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΕΖΑΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ
Είναι γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος είναι το οικολογικότερο, ασφαλέστερο, οικονομικότερο, ταχύτερο και προ πάντων ανθρωπινότερο συγκοινωνιακό μέσον. παράλληλα δε, είναι και φορέας τεχνικών, κοινωνικών, ιστορικών στοιχείων και μνημών.
Η ιστορία του σιδηροδρομικού κινήματος και η δράση των αρχίζει το 1905 με την ίδρυση του πρώτου σωματείου, όμως οι αγώνες τους και οι κινητοποιήσεις τους άρχισαν με την ίδρυση των σιδηροδρόμων , το 1882.
Οι εργάτες των τότε δικτύων διεκδικούσαν την βελτίωση της θέσης τους και αμοιβές ανάλογες με την προσφερόμενη εργασία τους. Η εμφάνιση θεωρείων που ήρθαν από την Ευρώπη στο τέλη του 19ου αιώνα , έδωσε μια ώθηση στις διεκδικήσεις. Αλλά οι διεκδικήσεις δεν έπαψαν να έχουν χαρακτήρα πρωτόγονο και αυθόρμητο , χωρίς τα χαρακτηριστικά της ταξικής συνείδησης. 


Πέρασαν πολλά χρόνια ωσότου να ξυπνήσει η ανάγκη της οργάνωσης , διότι η οργάνωση των εργατών εγκυμονούσε κινδύνους επειδή ήταν στην διάκριση των διαφόρων Εταιριών που έφτιαχναν τις γραμμές και τους σταθμούς και που η απειλή της απόλυσής τους ήταν καθημερινή και στην ευχέρεια του κάθε ξένου ή Έλληνα εργοδότη.
Παρ΄ όλα ταύτα ο σιδηροδρομικός κλάδος εργαζομένων ήταν η πολυπληθέστερη οργάνωση και από τις πιο δυναμικές και θεωρούνταν το Βαρύ πυροβολικό της εργατικής τάξης.
Όταν το 1920 ιδρύεται η ΠΟΣ ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ) οι σιδηροδρομικοί
συντεταγμένοι κάτω από τις οδηγίες της ΠΟΣ συνταράσσουν την Ελληνική κοινωνία την δεκαετία 1920-1930 διότι δεν ανέχονται να βρίσκονται στο περιθώριο.
Δούλευαν σκληρά νύχτα και μέρα , με 14ωρα και πολλές φορές 20ωρα κάτω από σιδηρά πειθαρχία και τρομοκρατία για να φτιάξουν το σιδηροδρομικό δίκτυο. Όλα τα δίκτυα ανήκαν σε εταιρίες και οι πιέσεις της κάθε εταιρίας ήταν ανεξέλεγκτες. Αυτό γίνεται μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αφού μετά ενοποιούνται και κρατικοποιούνται και γίνονται ΣΕΚ.
Σε όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης θα συναντούμε μπροστά τον σιδηροδρομικό.
Από το 1886 με την εργατική επανάσταση των εργατών του Σικάγου , την εξέγερση των αγροτών του ΚΙΛΕΛΕΡ το 1906 , τον Α και Β΄ παγκόσμιο πόλεμο , τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο ,την μετανάστευση κλπ θα βρούμε τον σιδηροδρομικό στην πρώτη γραμμή. Αξιοσημείωτο είναι το ότι το 1912 οι σιδηροδρομικοί έκαναν έρανο μεταξύ τους για να αγοράσουν αεροπλάνο για τον στρατό μας.
Βρισκόμαστε στον τρίτο αιώνα της διαδρομής του σιδηροδρόμου στη χώρα μας.
Πέρασαν 140 χρόνια από τότε που ο σιδηρόδρομος και οι σιδηροδρομικοί έγιναν ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας , αφού μέχρι τότε οι χερσαίες μεταφορές γινόταν κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.
Από την εποχή του <<θηρίου >> , του <<μουτζούρη>> και του <<καουμπόι>> μέχρι τα τρένα με σύγχρονες προδιαγραφές και από τις ξυλοτροχιές με σιδερένια επένδυση μέχρι τις ηλεκτροκινούμενες και τηλε-διοικούμενες γραμμές , που επιτρέπουν μέγιστες ταχύτητες τουλάχιστον ίσες με 200χιλ/ώρα, ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος έχει διαγράψει μια μεγάλη πορεία , μέσα από αρκετές δυσκολίες, πολέμους , καταστροφές και ανασχεδιασμούς.
Σήμερα δε, στις αρχές τού 21ου αιώνος, όπου το γαλλικό TGV προσέγγισε την ωριαία ταχύτητα τών 574,8 χιλιομέτρων και όπου έχουν αναπτυχθεί οι ταχείς διευρωπαϊκοί άξονες με εμπορικές ταχύτητες έως 350 χλμ/ώρα, αποδεικνύεται ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές επιλογές προς την σιδηροδρομική συγκοινωνιακή λύση, ήσαν οι απολύτως ορθές.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ως και οι ΗΠΑ αγοράζουν ευρωπαϊκή τεχνολογία για τον εκσυγχρονισμό των παραμελημένων επιβατικών τους μεταφορών.
Ο σιδηροδρομικός έχει αντιληφθεί και κατανοήσει τον θεμελιώδη ρόλο τού Σιδηροδρόμου στο συνολικό κοινωνικό γίγνεσθαι, από πολύ χρόνο.
Έχει αντιληφθεί τη σκοπιμότητα τόσον τής συγκέντρωσης και διαφύλαξης όσον και τής διάδοσης όλων εκείνων των στοιχείων που επικεντρώνονται στην έννοια «Σιδηρόδρομος».
Ο Σιδηρόδρομος όμως έρχεται να π
αίξει έναν καταλυτικό ρόλο και στο πλαίσιο τής δικής του υπόστασης τα κάνει να εκφέρονται σχεδόν ταυτόσημα.
Στον Σιδηρόδρομο εναρμονίζεται η υψηλή τεχνολογία με την παράδοση, οι καλές τέχνες με την άκαμπτη τεχνική, η σκληρή πραγματικότητα με τον ρομαντισμό.
Ο Έλληνας εργαζόμενος σιδηροδρομικός , πάντα μέσα σε όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τον σιδηρόδρομο , με την ευαισθησία στις ανάγκες για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων του , για περισσότερη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας, βρίσκεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας.
Με το τραίνο ταξιδεύεις, δεν μεταφέρεσαι…"
ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
πρ. Αντιπρόεδρος ΠΕΠΕ- ΟΣΕ
Μηχανοδηγός

Πηγή:
6 ΜΑΡΤΗ .ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου