Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ παρουσιάζει στην 84 ΔΕΘ την προμελέτη για την αποκατάσταση των δυο σωζόμενων οχημάτων του Τραμ Θεσσαλονίκης. Δείτε Φωτογραφίες!!!

Στα πλαίσια της 84ης ΔΕΘ η ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ παρουσιάζει στους επισκέπτες της και γενικότερα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, την προμελέτη αποκατάστασης των δυο σωζόμενων οχημάτων των τροχιοδρόμων Θεσσαλονίκης.

Η προμελέτη έχει στα πλαίσια σύμβασης με τη ΓΑΙΟΣΕ την άνοιξη του 2019, και την επιμελήθηκε ο συνάδελφος μηχανικός της ΕΕΣΣΤΥ κ Ιάσωνας Ζώρζος.

Πρώτο σκέλος απετέλεσε ιστορική έρευνα για την ταυτοποίηση των οχημάτων και την εύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων και σχεδίων. Η έρευνα επικεντρώθηκε στα εξής:

Αυτοψίες και συλλογή στοιχείων από τα δυο σωζόμενα οχήματα
Αυτοψίες και συλλογή στοιχείων από τα σωζόμενα οχήματα του τραμ Παραλίας Πειραιώς
Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Αρχείο της ΔΕΔΔΗΕ (Θεσσαλονίκης)
Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία
Μουσεία τροχιοδρομικού ενδιαφέροντος του εξωτερικού
Συνάντηση με άλλους ερευνητές της ιστορίας των Τροχιοδρόμων Θεσσαλονίκης.

Εντοπίστηκε ότι οι τροχιόδρομοι Θεσσαλονίκης απέκτησαν 51 κινητήρια και 51 ρυμουλκούμενα οχήματα από εργοστάσια των Η.Π.Α. του Βελγίου, της Αγγλίας και της Ελλάδας, από το 1907 (εποχή τουκροκρατούμενης Θεσσαλονίκης) ως το 1926.

Βρέθηκαν επιμέρους σχέδια τμημάτων του εξοπλισμού τους, καθώς και κατασκευαστικά στοιχεία για καθεμιά από τις 5 διαφορετικές σειρές παραγωγής κινητήριων οχημάτων και για καθεμιά από τις 5 σειρές παραγωγής ρυμουλκούμενων οχημάτων.


Ταυτοποιήθηκαν τα δυο σωζόμενα οχήματα το ένα ως κινητήριο όχημα κατασκευής του αγγλικού εργοστασίου United Electric Car Company στο Preston,









και το άλλο ως ρυμουλκούμενο όχημα κατασκευής του Βελγικού Εργοστασίου Ateliers de Metallurgiques de Nivelles.




Έγινε μια πρώτη απογραφή του εξοπλισμού που λείπει από το κάθε όχημα και η αντίστοιχη αναζήτηση αντίστοιχου εξοπλισμού σε μουσεία τροχιοδρόμου του εξωτερικού, ενώ συντάχθηκε και ένας πρώτος εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την αποκατάστασή τους ως μουσειακά εκθέματα, με στόχο τη συμβολή τους στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης...

Δείτε φωτογραφίες από το περίπτερο της ΕΕΣΣΤΥ στην 84η ΔΕΘ και ελάτε να δείτε και από κοντά σχετική παρουσίαση με περισσότερες πληροφορίες για την προμελέτη...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου