Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Δείτε τα νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ (video)

Δείτε τα νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ (video)03/04 03/04


Στο video θα δείτε στιγμιότυπα από τις ανασκαφές του Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου συντελείται ένα τεράστιο έργο. Ένα έργο όπου θα συνυπάρχουν αρμονικά στο κέντρο της πόλης αρχαιότητες και σύγχρονοι σταθμοί του Μετρό.

Οι ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίστηκαν εντατικά άλλη μια χρονιά στους δύο κεντρικούς σταθμούς του ιστορικού κέντρου, φέρνοντας στο φως ακόμα περισσότερα στοιχεία για την πολεοδομική οργάνωση της πόλης κατά τα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά χρόνια.


Δείτε το βίντεο:




Στο σταθμό Αγίας Σοφίας η οικοδομική δραστηριότητα ανιχνεύεται ήδη από τον 3ο αι. π.Χ. με αποσπασματικά κατάλοιπα, οικιστικών μονάδων μικτής χρήσης που ισοπεδώνονται, μετά από καταστροφή στον 3ο αι. μ.Χ., προκειμένου να οικοδομηθεί πολυτελές κτηριακό συγκρότημα του 4ου – 5ου αι. στη συμβολή της αρχαίας οριζόντιας κεντρικής αρτηρίας (decumanus) και του κάθετου δρόμου (cardo). Το συγκρότημα διέθετε περιστύλιο με impluvium, ένα λουτρό και χώρους στρωμένους με πολύχρωμα ψηφιδωτά, κοσμημένα με γεωμετρικά θέματα, ενώ ξεχωριστή είναι η παράσταση Αφροδίτης και Ερωτιδέα μέσα σε μετάλλιο. Στις αρχές του 6ου αι., επάνω στα ερείπια του συγκροτήματος κατασκευάστηκε μαρμαρόστρωτη ωοειδής πλατεία.

Το video της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με τα νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ



Στη βόρεια πλευρά της κεντρικής οδικής αρτηρίας, απέναντι από την πολυτελή κατοικία που προαναφέραμε, αποκαλύφθηκε μνημειακό τριώροφο κρηναίο - νυμφαίο. Ανεγέρθηκε τον 4ο αι. μ.Χ. και ήταν σε χρήση με συνεχείς μετασκευές έως τον 7ο αι. μ.Χ. Θεμελιώθηκε στα ερείπια προγενέστερων οικοδομημάτων, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε και μαρμάρινο αγαλμάτιο Αφροδίτης Κνιδίας του 2ου αι. μ.Χ.

Στο Σταθμό Βενιζέλου η ανασκαφική έρευνα περιορίστηκε στα δύο ακραία φρεάτια εξαερισμού, εντοπίζοντας κι εδώ κατάλοιπα από τον πολεοδομικό ιστό της ελληνιστικής και ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίζουν τμήμα κτηρίου του 1ου αι. π.Χ., που επιβιώνει μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ. και έργα υποδομής, όπως κτιστός καμαροσκεπής αγωγός, ο οποίος ανήκει στην αρχική φάση του μαρμαρόστρωτου decumanus.

Πολλές οι δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης τη χρονιά που μας πέρασε

Αναστηλωτικές εργασίες σωστικού χαρακτήρα, εργασίες συντήρησης σε κινητά και ακίνητα μνημεία, μελέτες για μνημεία, η περιοδική έκθεση σύγχρονων εικαστικών "Δημοκρατία" στο Επταπύργιο, εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς της πόλης μας, εκπαιδευτικές δράσεις με πρόσφυγες είναι κάποιες από τις δράσεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε ειδική έκδοση που θα παρουσιάζεται όλο το έργο της Εφορείας το χρόνο που πέρασε.

Παράλληλα έχοντας ξεπεράσει τα δέκα χρόνια ανασκαφών, και επειδή «δεν είναι όλα εφήμερα», ενδιαφέρον έχει η πρώτη έκδοση, ενός πολυτελούς λευκώματος με τίτλο: "ΜΕΤΡΟ-ντας τον χρόνο στη Θεσσαλονίκη", όπου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται τόσο το τεχνικό έργο του Μετρό, όσο και τα αρχαιολογικά ευρήματα ανά σταθμό..

Πηγή:
- Δείτε τα νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ (video)
https://cityportal.gr/deite-ta-nea-shmantika-arxaiologika-eyrhmata-apo-tis-anaskafes-toy-metro-video,156828,237,7,0

https://youtu.be/VSb4c4sRRo8?list=PL9Cf0dtCDrHjhVNRw6ExwYXokCCN6cwP4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου