Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα του απερχόμενου Προέδρου Γιάννη Αντωνιάδη

προς όλους τους εργαζόμενους της  ΕΕΣΣΤΥ

Σήμερα το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ μεταβιβάστηκε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρική της F.S.I. έναντι συνολικού τιμήματος 22 εκατ. €, ενώ η Διοίκηση που είχε αναλάβει στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 παραιτήθηκε.

Νέος Πρόεδρος ανέλαβε ο Ernesto Sicillia, manager director της Trenitalia UK και μέλη οι Daniela Chiappini, Alessandro Bastone και Daria Anna De Dominocis, η οποία συμμετέχει ως μέλος και στο Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παρέμεινε ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ενώ στο ΔΣ δεν προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων.



Η ΕΕΣΣΤΥ  και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι πλέον οι δύο από τις πέντε ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρείες, που έπαυσαν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου και ετέθησαν υπό τον έλεγχο της ιταλικής κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας FSI.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι η ενιαία και δημόσια ιταλική σιδηροδρομική εταιρεία FSI τον Ιούνιο του 2000 ακολουθώντας  Ευρωπαϊκή Οδηγία, μετατράπηκε  σε Holding και χωρίστηκε σε δύο εταιρείες την Trenitalia, με αντικείμενο τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες και την Rete Ferroviana Italiana με αντικείμενο τις σιδηροδρομικές υποδομές. Έκτοτε η FSI και μέχρι σήμερα έχει εξαγοράσει αρκετές  σιδηροδρομικές εταιρείες εκτός Ιταλίας, όπως την γερμανική Netinera, την ολλανδική Qbuzz, την βρετανική c2c, τις ελληνικές ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ  και απασχολεί περί τους 75.000 εργαζομένους.

Στον ελληνικό σιδηρόδρομο οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις αποφασίστηκαν υπό καθεστώς ωμού πολιτικού εκβιασμού και υπό την δαμόκλειο σπάθη υψηλών επαπειλούμενων ευρωπαϊκών προστίμων. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ως γνωστόν, είχε χρηματοδοτηθεί κατά το παρελθόν και  επί σειρά ετών, από τον ΟΣΕ και ο ΟΣΕ με τη σειρά του είχε χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σιδηροδρομικών  μεταφορών  της χώρας.  Οι απειλές από την Ε.Ε. για επιβολή ασύμμετρα υψηλών προστίμων προς το ελληνικό κράτος, βασίστηκαν στο επιχείρημα ότι οι κρατικές ενισχύσεις προς τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν μη συμβατές προς την κοινοτική νομοθεσία.  Όμως, οι δήθεν μη συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία κρατικές ενισχύσεις προς τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά τις αποκρατικοποιήσεις μετατράπηκαν από την DGCom  της ΕΕ σε συμβατές και τα τεράστια  πρόστιμα (700 εκ. € για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 12 δις € για τον ΟΣΕ) εξαφανίστηκαν.

Με τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ικανοποιήθηκαν πλήρως  οι κυβερνητικές δεσμεύσεις έναντι των δανειστών. Ταυτόχρονα η επικράτηση νεοφιλελεύθερων απόψεων, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και σε πολιτικούς χώρους από την Δεξιά μέχρι και την Αριστερά, συνετέλεσε ώστε οι αποκρατικοποιήσεις αυτές να γίνουν και κοινωνικά αποδεκτές, με ελάχιστες αντιδράσεις και αμελητέο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Παρά ταύτα, χωρίς το παραμικρό ίχνος ιδεοληψίας, αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε ότι δεν θεωρούμε αυτονόητο, ούτε συμμεριζόμαστε απόψεις που υποστηρίζουν ότι :
"ο σιδηρόδρομός θα αποκτήσει νέα πνοή σε μια αγορά απελευθερωμένη και ανταγωνιστική",
"με την αποκρατικοποίηση διασφαλίζεται η αναβάθμιση, ο ρόλος και η περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕΣΣΤΥ" ,
"ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, μέσω των αποκρατικοποιήσεων, αποτελεί στρατηγική της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Ο στόχος, να γίνει ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος βασικός μοχλός ανάπτυξης των μεταφορών στην χώρα πρέπει να παραμείνει ζωντανός.

Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε μια απελευθερωμένη αγορά, η παντελής απουσία ενός δημόσιου σιδηροδρομικού παρόχου και μιας δημόσιας επισκευαστικής σιδηροδρομικής βάσης, φοβούμαστε πως δεν μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Παραμένει θετικό πάντως το γεγονός, ότι η υποδομή και το σιδηροδρομικό δίκτυο εξακολουθούν να βρίσκονται, προς το παρόν, υπό Δημόσιο έλεγχο.

 Στη νέα κατάσταση, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, ο σεβασμός των εργασιακών σχέσεων, οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι αποτελούν υψηλές αξίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε όλο το προσωπικό της ΕΕΣΣΤΥ ένα μεγάλο ευχαριστώ για την μέχρι σήμερα άριστη συνεργασία μας και ευχές για ένα καλύτερο αύριο.

Γιάννης Αντωνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου