Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Δημοπρατείται η περίφραξη του ΟΣΕ στη Λάρισα (Μεζούρλο και Ν Σμύρνη) μετά τα δυο τραγικά συμβάντα με ανηλίκους

 Από την περίφραξη στην οδό Ξυλοκάστρου, περιοχή που χρησιμοποιούσαν ανήλικοι για να φθάσουν στα σταθμευμένα βαγόνια του ΟΣΕ
Από την περίφραξη στην οδό Ξυλοκάστρου, περιοχή που χρησιμοποιούσαν ανήλικοι για να φθάσουν στα σταθμευμένα βαγόνια του ΟΣΕ
Με την περίφραξη των γραμμών στην οδό Ξυλοκάστρου στη Νέα Πολιτεία ξεκίνησαν τα έργα του ΟΣΕ για την ενίσχυση της ασφάλειας σε σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου που διασχίζουν κατοικημένες περιοχές της Λάρισας.

ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΗ ΡΑΜΠΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ



Στο ίδιο πλαίσιο είναι ενταγμένο και το έργο της περίφραξης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, έργο που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», πρόκειται να δημοπρατήσει ο ΟΣΕ εντός του Αυγούστου. Πρόκειται για δύο σημαντικές εξελίξεις καθώς οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επικινδυνότητας που αναδείχθηκαν στη Λάρισα με τον πλέον τραγικό τρόπο, όταν δύο ανήλικα παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Ένας 15χρονος ο οποίος - στις 14 Οκτωβρίου 2017 - κεραυνοβολήθηκε στις γραμμές στον Σταθμό του Μεζούρλου και ένας 10χρονος Ρομά που τραυματίσθηκε θανάσιμα - στις 9 Νοεμβρίου 2017 – όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στη Νέα Σμύρνη.

«Η έναρξη των έργων αποτελεί μια θετική εξέλιξη, απομένει ωστόσο να δούμε και τα θέματα που εκκρεμούν», σημειώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σχολιάζοντας την εξέλιξη με αφορμή και τις επαφές της δημοτικής αρχής με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παν. Θεοχάρη καθώς τα έργα ασφάλειας αποτέλεσαν απαίτηση της πόλης.

ΟΔΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ο κ. Θεοχάρης μετά και τις επαφές με τον κ. Καλογιάννη, την περασμένη άνοιξη, διαβεβαίωσε για την εκτέλεση έργων, ιεραρχώντας τα αιτήματα του Δήμου Λάρισας που αφορούν στα θέματα ασφαλείας και στο σιδηροδρομικό δίκτυο που διασχίζει κατοικημένες περιοχές.

Έτσι, προτεραιότητα δόθηκε στην περίφραξη του δικτύου κατά μήκος της οδού Ξυλοκάστρου απέναντι από τον Σταθμό του Μεζούρλου, όπου έχασε τη ζωή του ο 15χρονος μαθητής. Να σημειωθεί ότι την ίδια περιοχή, όπου σταθμεύουν συρμοί, επέλεγαν αρκετοί ανήλικοι προκειμένου να φωτογραφηθούν την ώρα που περνούσαν τρένα, να ανεβούν σε βαγόνια, να ζωγραφίσουν κ.λπ. υποτιμώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους καθώς οι εναέριες γραμμές του συστήματος ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ βρίσκονται υπό τάση 25.000 volt.

Μετά από τη συνεργασία ΟΣΕ και Στρατού Ξηράς που χρησιμοποιεί τη ράμπα φορτοεκφόρτωσης, περιφράχθηκε το ακάλυπτο τμήμα του δικτύου.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Εξίσου σημαντικό θεωρείται το έργο ενίσχυσης της περίφραξης του δικτύου στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, όπου έχασε τη ζωή του ο 10χρονος Ρομά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τις επόμενες ημέρες πρόκειται να προκηρυχθεί το έργο όπου η κλασική περίφραξη αναμένεται να αντικατασταθεί «με περίφραξη άλλου βελτιωμένου τύπου υψηλότερη και από οπλισμένο σκυρόδεμα». Κατά τις ίδιες πηγές εφόσον εντός του Αυγούστου επιλεγεί ανάδοχος, τότε σύντομα θα ξεκινήσει και η υλοποίηση του έργου.

ΛΑΤΤΑΜΥΑΣ

Στο έγγραφό του προς τον ΟΣΕ, ο Δήμος Λαρισαίων με αφορμή τα θέματα ασφαλείας είχε θέσει πέντε συνολικά σημεία. Εκτός από την Ξυλοκάστρου και τη Νέα Σμύρνη, ο Δήμος ζητούσε την ενίσχυση της περίφραξης κατά μήκος της οδού Αρτης (σ.σ. στη συνοικία της Ανθούπολης) στο ύψος του Μηχανοστασίου, όπου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ απάντησε αρνητικά με αφορμή την υπάρχουσα περίφραξη και την πυκνή βλάστηση.

Για τα προβλήματα στην περίφραξη κατά μήκος της οδού Λατταμύας (στη συνοικία της Νεράιδας), ο κ. Θεοχάρης σημειώνει πως κλιμάκιο του Τμήματος συντήρησης γραμμής του ΟΣΕ επιθεωρεί τακτικά την περιοχή επιδιορθώνοντας βλάβες στην περίφραξη που προκαλούν ορισμένοι συμπολίτες, προκειμένου να επιτύχουν τη διέλευσή τους.

ΒΟΛΟΥ

Σημαντικό θέμα αποτελεί η ασφάλεια και στο δίκτυο ανατολικά της Λάρισας, στη σιδηροδρομική σύνδεση με τον Βόλο. Τμήμα όπου η ανάπτυξη της πόλης παράλληλα των σιδηροδρομικών γραμμών δεν συνοδεύθηκε από την αντιμετώπιση θεμάτων επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα μαθητές – μεταξύ άλλων – να χρειάζεται να περάσουν ισόπεδες διαβάσεις για να φθάσουν στα σχολεία τους.

Για το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα - Βόλος, ο κ. Θεοχάρης έχει δεσμευθεί ότι ο ΟΣΕ «το ταχύτερο δυνατόν» θα ολοκληρώσει την περίφραξη «όπου αυτή κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή:
- Δημοπρατείται η περίφραξη του ΟΣΕ στη Νέα Σμύρνη
http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/207006-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%83%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%B7.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου