Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Η ιστορία του Αεροπλάνου Καφέ DC3 στην Πιερία (φωτογραφίες και βίντεο!!!)


Δείτε και θυμηθείτε !!! Το γνωστό σε όλους μας αεροπλάνο – καφέ στην παλαιά εθνική οδό , στο ύψος του Καταχά Πιερίας,   που αποτελεί αναπόσπαστη ανάμνηση των καλοκαιρινών οικογενειακών εξορμήσεων  από τα τέλη της δεκαετίας του 80 συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μικρότερες γενιές στον δρόμο μέσο της παλαιάς εθνικής οδού για τις κοντινές παραλίες της Πιερίας. 

Ποια όμως η ιστορία του αεροπλάνου που βρίσκεται «προσγειωμένο» επί 3 δεκαετίες τώρα στην άκρη του δρόμου; 






Από την εκπομπή Αληθινά Σενάρια της ΕΤ3 μαθαίνουμε πως η ιδέα του  αεροπλάνου( μια ντακότα τύπου DC3 ) καφέ ξεκίνησε από τον μηχανικό αυτοκινήτων κ. Ιωαννίδη και την σύζυγο του το 1980. 

Για την υλοποίηση χρειάστηκε η αγορά μέσο δημοπρασίας του αεροσκάφους και η συναρμολόγηση των τμημάτων της ατράκτου , εργασία που διήρκησε 4 έτη. 


Χαρακτηριστικό είναι πως για την συναρμολόγηση  της ατράκτου βάρους 9 τόνων , μάκρους 15 μέτρων και άνοιγμα φτερών 25 μ ,  χρειάστηκαν 7.500  πριτσινια , γερανοί και πολύ προσωπική εργασία. 


Ο χώρος επιβατών αποτέλεσε την καφετέρια ενώ το πιλοτήριο υπήρξε ο πλέον περιζήτητος χώρος ιδιαίτερα για τα παιδιά. 
Όπως είναι φυσικό η πρωτότυπη και ιδιαίτερη αυτή καφετέρια αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διερχόμενους  στα τέλη της δεκαετίας του 80’ και λίγο πολύ όλοι το έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν. Αποτελεί μέχρι τις μέρες μας σημείο αναφοράς για τους διερχόμενους οδηγούς στο ύψος του Καταχά. Αναρτήθηκε από kekelis dimitri







Πηγή:
- Η ιστορία του Αεροπλάνου Καφέ DC3
https://www.aerikes-epoxes.com/2018/07/06/katachas-pierias-i-istoria-tou-aeroplanou-kafe-dc3-deite-kai-thymitheite/

- aeroplano cafe-unkommon building for sale-coffe shop
https://youtu.be/XAymlgns91Y

- cafe aeroplano et3
https://youtu.be/22tg3Q5Gpc0




1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!
    "...ατράκτου βάρους 9 τόνων , μάκρους 15 μέτρων..."
    Εννοείτε "μήκους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή