Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Λόγω της ημέρας...Ο Ι.Ν.Αγίας Κυριακής στη Χαριλάου συνδέθηκε άρρηκτα με τις εργατικές οικοδομές της περιοχής και το τραμ

από μια ανάρτηση του
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ:

Λόγω της ημέρας...Ο Ι.Ν.Αγίας Κυριακής στη Χαριλάου που θεμελιώθηκε πριν περίπου 60 χρόνια και συνδέθηκε άρρηκτα με τις εργατικές οικοδομές της περιοχής και το τραμ, τον Μάρτη του 1962, με βάση το ερανικό απόκομμα, ήταν στο στάδιο αποπεράτωσης...(πηγή του αποκόμματος το old-books των κ.κ. Καββαθά).







Ο ναός της Αγίας Κυριακής στην πρώτη μορφή του κτίσθηκε το 1959 αν και οι εργασίες αποπεράτωσης κράτησαν αρκετά χρόνια, με διαδοχικές βελτιώσεις, συμπληρώσεις και επεκτασεις. Η αφιέρωση στην Αγία Κυριακή έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η κλήρωση για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του συνοικισμού το 1955, συνέπεσε με την ημέρα της εορτής της. Το 1965 έγινε ενοριακός ναός και διορίσθηκε ο πρώτος της εφημέριος, ενώ μετά από μεγάλες εργασίες που άλλαξαν αρκετά τη μορφή και τις διαστάσεις του αρχικού ναού τα εγκαίνια του ιερού ναού πραγματοποιήθηκαν στις 11 Οκτωβρίου του 1981 από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β'. Οι πληροφορίες από τη διατριβή του Γ. Κ. Τερμεντζόγλου "Εγκαίνεια Νεοτέρων Ναών της Θεσσαλονίκης (1912-2011) :


Επίσης στο άρθρο της  Παράλλαξης "Πέντε ωραίες ιστορίες στη Χαριλάου" διαβάζουμε το ακόλουθο απόσπασμα:
Στη γειτονιά της Αγίας Κυριακής Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής είναι μία ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική και βρίσκεται στην περιοχή της Χαριλάου Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Αμφοτερού και Αγ. Κυριακής στην ανατολική πλευρά της πόλης στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Πυλαίας. Παλαιότερα η περιοχή ονομαζόταν συνοικισμός «τροχιοδρομικών» γιατί εκεί βρισκόταν το τέρμα των τραμ και πολλοί περίοικοι ήταν εργαζόμενοι σε αυτά. Το 1955 κτίστηκαν στον συνοικισμό αυτό με απόφαση της τότε Κυβερνήσεως οι πρώτες εργατικές κατοικίες. Την ημέρα που έγινε η κλήρωση στους δικαιούχους των κατοικιών, η Εκκλησία τιμούσε την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής (7 Ιουλίου). Έτσι αποφασίστηκε, ότι ο ναός που θα κτιζόταν για να καλυφθούν οι ανάγκες των πιστών της περιοχής, να είναι αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή. Ο πρώτος Ναός ανεγέρθη το 1959. Το 1965 όμως χαρακτηρίστηκε από τη Μητρόπολη Ενοριακός Ναός και διορίστηκε εφημέριος. Οι επεκτάσεις του Ναού, με την κατασκευή του δεξιού και αριστερού κλίτους, ενός τμήματος του νάρθηκα και του χαρακτηριστικού καμπαναριού σε σχήμα Σταυρού άρχισαν το 1976 και τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Οκτωβρίου του 1981.




Πηγή:
- Πέντε ωραίες ιστορίες στη Χαριλάου
http://parallaximag.gr/thessaloniki/chartis-tis-polis/pente-orees-istories-sti-charilaou

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212069592644084&set=gm.10155573079754599&type=3&theater&ifg=1

http://www.agkyriaki.gr/wp-content/gallery/ieros-naos/f11.jpg

http://www.agkyriaki.gr/%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82/?album=1&gallery=34


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου