Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ξέρετε τι είναι η ηλεκτροσυγκόλληση TIG; (δείτε ένα εποπτικό βίντεο)

H μέθοδος συγκόλλησης TIG είναι μια αυτόματη διαδικασία συγκόλλησης που απαιτεί από τον συγκολλητή να χρησιμοποιήσει και τα δύο χέρια,

Η συγκόλληση TIG διαφέρει από τις άλλες μεθόδους συγκόλλησης, στον τρόπο που δημιουργείται το τόξο και πώς προστίθεται το μέταλλο πλήρωσης.

Η συγκόλληση με τον τρόπο αυτό είναι πιο δύσκολη από τις γνωστές διαδικασίες ηλεκτροσυγκόλλησης, αλλά την ίδια στιγμή είναι η πιο ευέλικτη όταν πρόκειται για την συγκόλληση διαφόρων μετάλλων.

δείτε το βίντεο:





Αυτή η διαδικασία είναι πιο αργή αλλά όταν γίνει σωστά παράγει την υψηλότερη ποιότητα από όλες τις άλλες συγκολλήσεις, η συγκόλληση TIG ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται στις κρίσιμες αρθρώσεις συγκόλλησης μετάλλων,ιδιαίτερα στον ανοξείδωτο χάλυβα, εκεί όπου χρειάζονται ακριβείς μικρο-συγκολλήσεις.

Η πραγματική ονομασία αυτογενούς συγκόλλησης (TIG) είναι:

Gas Tungsten Arc Welding ή «GTAW»

Αυτή είναι και η σύντμηση που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί συγκόλλησης για να καθορίσουν την διαδικασία συγκόλλησης στην κορυφή της λίστας προτίμησης όταν πρόκειται για συγκόλληση ανοξείδωτων σωληνώσεων υψηλής πίεσης , ευρίσκεται η διαδικασία TIG. Δεδομένου ότι το όνομα περιλαμβάνει τον όρο «Tungsten» που σημαίνει βολφράμιο, είναι αυτό που κάνει δυνατή την συγκόλληση TIG και θα ήταν είναι καλό να γνωρίζουμε τι είναι.Το βολφράμιο είναι ένα πολύ σκληρό, και εύθραυστο μέταλλο, οι χρήσεις του περιορίζονται σε σύγκριση με άλλα μέταλλα.

Βολφράμιο:

Στην συγκόλληση TIG το βολφράμιο χρησιμοποιείται ως ένα μη αναλώσιμο ηλεκτρόδιο που χρησιμοποιείται στην δημιουργία ηλεκτρικού τόξου για την συγκόλληση TIG. Άλλες τυπικές χρήσεις του βολφραμίου είναι σε λαμπτήρες, θερμαντικά στοιχεία, και πυραυλοκινητήρες, βασικά χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε θέση, που απαιτεί ένα πολύ υψηλό σημείο τήξης ή στην ανάγκη να αποδοθεί ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλή θερμοκρασία.

Στην περίπτωση της αυτογενούς συγκόλλησης TIG, οι ιδιότητες του μεταλλικού βολφραμίου επιτρέπουν σε ένα ηλεκτρικό τόξο να διατηρήσει μια θερμοκρασία έως 11.000 βαθμούς Fahrenheit. Ένα υψηλό σημείο τήξης και άριστη ηλεκτρική αγωγιμότητα επιτρέπει στο ηλεκτρόδιο βολφραμίου να παράξει υψηλή θερμοκρασία, οι μοναδικές αυτές ιδιότητες του βολφραμίου επιτρέπουν την συγκόλληση με θερμό τόξο, η αντοχή σε εφελκυσμό του βολφραμίου είναι ένα εξαιρετικά υψηλή έως και 500.000 κιλά ανά τετραγωνικό χιλιοστό.

Η συγκόλληση TIG απαιτεί τρία πράγματα:

θερμότητα
θωράκιση
Μέταλλο πλήρωσης

Η θερμότητα παράγεται από την ηλεκτρική ενέργεια που διέρχεται από το ηλεκτρόδιο βολφραμίου δημιουργώντας ένα τόξο στο μέταλλο, η θωράκιση προέρχεται από ένα αέριο σε συμπιεσμένη φιάλη που ρέει στην περιοχή συγκόλλησης για την προστασία από τον αέρα. Το μεταλλικό υλικό πληρώσεως είναι μόνο ένα σύρμα που εμβαπτίζεται με το χέρι μέσα στο τόξο και τήκεται, ο τρόπος που αυτά τα τρία πράγματα έρχονται μαζί είναι αρκετά απλή πρώτα ο συγκολλητής ενεργοποιεί τη ροή του αερίου, πολλές φορές μέσω μιας βαλβίδας στο ίδιο το φακό TIG.

Το αέριο αρχίζει να ρέει και αρχίζει την προστασία της περιοχής συγκόλλησης από τον αέρα, στη συνέχεια, ο συγκολλητής ενεργοποιεί την παροχή ρεύματος και το ηλεκτρόδιο βολφραμίου TIG παράγει ένα τόξο. Μόλις το τόξο δημιουργηθεί τα δύο κομμάτια χάλυβα αρχίζουν να τήκονται δημιουργώντας μια εσοχή στην περιοχή συγκόλλησης, τότε ο ηλεκτροσυγκολλητής με το άλλο χέρι αρχίζει να γεμίζει με το χέρι το κοινό σημείο με βοηθητικό σύρμα συγκόλλησης από χάλυβα, τέλος αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα ενιαίο κομμάτι μετάλλου.

Πηγή:
- What is TIG welding
https://www.youtube.com/watch?v=uO5pVLOAmD4

- Η Μέθοδος Συγκόλλησης (TIG)
https://welder.gr/%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-tig/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου