Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco

Για τρίτη μέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά, διεκδικώντας ΣΣΕ, καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά) απευθύνει κάλεσμα στους εργαζομένους να συμμετάσχουν πιο μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.



Το βράδυ της Πέμπτης το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε την απεργία τους παράνομη μετά την προσφυγή που κατέθεσαν οι εργολαβικές εταιρείες στις οποίες ανήκουν οι απεργοί, καθώς η ΣΕΠ τους «ενοικιάζει» από τις εταιρείες.

Σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει για τη νέα προσφυγή που κατέθεσαν οι εταιρείες, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά προκειμένου να καλύψει τα σωματεία-μέλη του. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στη 1 το μεσημέρι.

Χθες (Πέμπτη) ανέστειλαν την απεργία τους οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ μετά την απόφαση του δικαστηρίου που την έκρινε παράνομη. Έτσι σήμερα (Παρασκευή) δεν λειτουργούν οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Στο πλευρό των απεργών τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ ΠΕΠΡΝ ΠΕΣ/ΝΑΤ οι διοικήσεις των οποίων καταδικάζουν «τις υπονομευτικές ενέργειες της Διοίκησης της COSCO σε βάρος των λιμενεργατών, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν ενάντια στην απεργία τους».

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των απεργών εξέφρασε και το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ που με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η διοίκηση της κινέζικης COSCO και οι εργολάβοι κινητοποιήθηκαν όχι για να δώσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά για να συγκροτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό με σκοπό το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την απροκάλυπτη υπονόμευση της απεργίας».

Οι ναυτεργάτες σημειώνουν ακόμα ότι «οι εργαζόμενοι με όπλο την απεργία αλλά και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων πρέπει να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, να τσακίσουν το εργασιακό γκέτο της COSCO, να επιβάλουν με την πάλη τους τη λύση στα σοβαρότατα και οξυμένα προβλήματά τους».

Έκκληση στους εργαζόμενους να αναστείλουν την απεργία κάνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, καθώς -όπως τονίζει- αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου μάλιστα ξεκινά η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2018», η οποία προβάλλει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο και θέτει το λιμάνι του Πειραιά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

Υποστηρίζει ότι ήδη παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων και, κατ’ επέκταση, στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο και γι’ αυτό ζητάει να εξευρεθεί άμεσα μια συμβιβαστική λύση, ακόμα και με μία εβδομάδα ανακωχής, λόγω των «Ποσειδωνίων».

Πηγή:
- Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco
https://www.efsyn.gr/arthro/synehizoyn-tis-kinitopoiiseis-oi-ergazomenoi-stis-provlites-tis-cosco

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου