Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

ΡΑΣ - Εξηγήσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα ανυψωτικά για ΑμεΑ

Eξηγήσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ζητήσει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, ο οποίος κατήγγειλε ότι  η ΤΡΑΙΝΟΣΕ  δεν διέθεσε τα απαραίτητα ανυψωτικά μηχανήματα ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει με το αναπηρικό του αμαξίδιο.

 Η ΡΑΣ, ως φορέας επιβολής του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών, αναφέρει η πρόεδρος  της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων κα Ιωάννα Τσιαπαρίκου, έχει ζητήσει γραπτές εξηγήσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ  σχετικά με την καταγγελία του συμπολίτη μας με κινητικά προβλήματα. Σκοπεύει επίσης να προβεί σε ελέγχους και να εξαντλήσει κάθε μέσο που της παρέχει ο νόμος προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των επιβατών και ιδιαίτερα  η ομαλή προσβασιμότητα στο Σιδηρόδρομο των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας, καταλήγει.



 Από την πλευρά του ο ΟΣΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αποσαφηνίζοντας ότι ως διαχειριστής του Εθνικού Σιδηροδρομικού Δικτύου έχει το ρόλο να εξυπηρετεί  τις εταιρείες που «εκμεταλλεύονται» το σιδηροδρομικό δίκτυο. Η αποκλειστική ευθύνη για την επιβίβαση και μεταφορά των επιβατών-επομένως και των ανυψωτικών μηχανημάτων- ανήκει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, έχουν παραδοθεί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ  εδώ και καιρό, δύο ανυψωτικά μηχανήματα στους σταθμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα οποία βρίσκονται στην διάθεση των πολιτών με κινητικές δυσκολίες για την διευκόλυνση της μεταφοράς τους με αναπηρικά αμαξίδια. Η εύλογη απορία που δημιουργείται και επί της ουσίας δεν έχει απαντηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα μηχανήματα τα οποία βρίσκονται μάλιστα  σε χώρους εύκολα προσβάσιμους  για το προσωπικό της.

 Πάντως ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Γιώργος Κακουλάκης επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο θέμα αναφέρει πως «είμαστε ήδη σε επαφές με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου άμεσα να λειτουργήσουν τα ανυψωτικά μηχανήματα και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα» και σχολιάζει ακολούθως πως «ειδικά όταν έχει να κάνει με συνανθρώπους μας, με σοβαρά προβλήματα κινητικότητας, τέτοιου είδους ζητήματα δεν πρέπει να υπάρχουν».

 Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος  κ. Παναγιώτης Θεοχάρης, επιβεβαιώνει ότι ο Ο.Σ.Ε έχει διαθέσει τα ανυψωτικά μηχανήματα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ένα στο Σ.Σ Αθηνών και ένα στο Σ.Σ Θεσσαλονίκης ). Επισήμανε επίσης ότι, σύμφωνα με τους κανόνες διαλειτουργικότητας της Ε.Ε, η φροντίδα και η ευθύνη για επιβάτες με κινητικές δυσκολίες είναι αποκλειστικό καθήκον των επιβατικών εταιριών (δηλαδή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του  Ο.Σ.Ε

O Oργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε) συμπράττει στην αναγκαία προμήθεια ειδικών ανυψωτικών μηχανημάτων για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις αμαξοστοιχίες, τα οποία θα διατεθούν σε σταθμούς, ανάλογα με τις διαπιστωμένες ανάγκες που υπάρχουν.

Ήδη έχουν παραλειφθεί δύο μηχανήματα τα οποία και έχουν διατεθεί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στους σταθμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία, η διοίκηση του ΟΣΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν, ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι τα θέματα επιβίβασης και μεταφοράς των επιβατών – επομένως και η χρήση των ανυψωτικών μηχανημάτων- ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ .

Με προβληματισμό παρατηρούμε ότι η  ΤΡΑΙΝΟΣΕ  δεν  ενημερώνεται ως όφειλε, για θέματα τόσο σημαντικά όπως η παράδοση την ανυψωτικών μηχανημάτων για την εξυπηρέτηση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Για τον λόγο αυτό, ενημερώνουμε ότι εδώ και καιρό τα δύο πρώτα ανυψωτικά μηχανήματα είναι αποθηκευμένα σε χώρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με άμεση πρόσβαση, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή:
- ΡΑΣ - Εξηγήσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα ανυψωτικά για ΑμεΑ
http://m.naftemporiki.gr/story/1348992/ras-eksigiseis-apo-tin-trainose-gia-ta-anupsotika-gia-amea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου