Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Φινλανδία και Εσθονία σχεδιάζουν υποθαλάσσιο τούνελ που θα συνδέει Ελσίνκι με Ταλίν

13 ΔΙΣ. ΤΟ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ

Φινλανδία και Εσθονία σχεδιάζουν υποθαλάσσιο τούνελ που θα συνδέει Ελσίνκι με Ταλίν

Σύντομα το δίωρο ταξίδι που χρειάζεται κάποιος για να φτάσει με το φέριμποτ από την πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, στη φινλανδική πρωτεύουσα, Ελσίνκι, θα αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

Η εναλλακτική του θα είναι η μισής ώρας διαδρομή με το τρένο, χρησιμοποιώντας το νέο τούνελ που πρόκειται να κατασκευαστεί στον Φινλανδικό Κόλπο, ενώνοντας τις δύο πόλεις. Αυτός είναι ο σχεδιασμός Φινλανδίας και Εσθονίας, σύμφωνα και με το «Μνημόνιο Συνεργασίας» που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών.


Το μήκους 50 μιλίων τούνελ (περίπου 90 χλμ) θα προσφέρει μια εναλλακτική στα 8 εκατομμύρια ταξίδια με το πλοίο που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεταξύ των δυο πόλεων και τα οποία βοηθούν, μεταξύ άλλων, στη μετακίνηση των δεκάδων χιλιάδων Εσθονών που δουλεύουν στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Πρόσφατη κοινή μελέτη από τους δήμους του Ταλίν και του Ελσίνκι έδειξε ότι με κόστος μεταξύ 9 και 13 δισ. ευρώ, η κατασκευή αυτού του τούνελ θα τριπλασιάσει τόσο τον αριθμό των μετακινήσεων όσο και τις εμπορικές συναλλαγές στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικά με δεδομένη την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Πολωνίας και Ταλίν, ένας νέος εμπορικός και τουριστικός «διάδρομος» ανοίγεται στη Βορειοανατολική Ευρώπη.

Το πρότζεκτ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πηγή:
- Φινλανδία και Εσθονία σχεδιάζουν υποθαλάσσιο τούνελ που θα συνδέει Ελσίνκι με Ταλίν
http://www.iefimerida.gr/news/244217/finlandia-kai-esthonia-shediazoyn-ypothalassio-toynel-poy-tha-syndeei-elsinki-me-talin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου