Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

Η Σιδηροδρομική Σχολή Εκπαίδευσης της ΕΕΣΣΤΥ συμμετείχε σε διήμερη εκδήλωση των Σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης στο χώρο της ΔΕΘ

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Σιδηροδρομική Σχολή εκπαίδευσης της ΕΕΣΣΤΥ στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί ως παράρτημα της πρώτης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λαγκαδά.


Χαιρετισμό απεύθυναν ο υφυπουργός εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ Καραμεσίνη ενώ την ΕΕΣΣΤΥ εκπροσώπησε ο Διευθυντής Συγκροτημάτων Βορείου Ελλάδος κ Χρόνης.
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, επισκέφθηκε σήμερα, τη Θεσσαλονίκη και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ν. Θεσσαλονίκης ΟΑΕΔ και ΙΕΚ ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της προβολής και επίδειξης Επαγγελματικών Δεξιοτήτων όλων των ειδικοτήτων, που λειτουργούν στις εκπαιδευτικές μονάδες του ΟΑΕΔ στο νομό  Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός Εργασίας επισκέφτηκε τα περίπτερα των ειδικοτήτων των σχολών του ΟΑΕΔ και μίλησε με καθηγητές και μαθητές, ενώ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών λειτουργών ΟΑΕΔ, Ιωάννη Παπατσεχιλίδη, τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας ωρομίσθιων/αναπληρωτών εκπαιδευτικών, Στέφανο Παπουτσή, το Δντη 1ης ΕΠΑΣ και Πρόεδρο των Εκπαιδευτικών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κ Ιωαννίδη Θεόδωρο και τη Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών κ Μπολόφη Άννα.


Χαιρετισμό απηύθυνε και η Διοιηκήτρια του ΟΑΕΔ κ Καραμεσίνη, που αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα Διττής εκπαίδευσης με 5 τμήματα και 3 ειδικότητες (Μηχανοτρονικούς, Ηλεκτρολόγους και Ηλεκτρονικούς οχημάτων) που για πρώτη φορά "έτρεξε" φέτος, μέσα από την συνεργασία του ΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, του ΟΑΕΔ και του Ελληνογερμανικού Επιμελητρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο Διευθυντής Συγκροτημάτων Βορείου Ελλάδος της ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε κ. Χρόνης αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο, που όπως τόνισε πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα μιας παλιάς συνεργασίας αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό του το σημερινό τεχνικό προσωπικό της ΕΕΣΣΤΥ προέρχεται από αντίστοιχες σχολές μαθητείας που λειτουργούσαν στην ουσία με το σύστημα της "διττής εκπαίδευσης" (θεωρητική μαθητεία στη Σχολή και πρακτική στα Μηχανοστάσια Εργοστάσια συντήρησης τροχαίου Υλικού) πριν από 30 περίπου χρόνια. Στη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές της Σιδηροδρομικής Σχολής Εκπαίδευσης της ΕΕΣΣΤΥ στη Θεσσαλονίκη να κάνουν μια σύντομη αναφορά στην εμπειρία τους από τον πρώτο χρόνο της διττής εκπαίδευσής τουςΜέσα ατομικής προστασίας των μαθητών

εξαρτήματα συστήματος αυτομάτου πέδης αέρα


Σύστημα δυναμικής δευτερεύουσας αιώρησης (αερόσουστα) μεταξύ αμαξώματος και πλαισίου φορείου μιας αυτοκινητάμαξας ΜΑΝ κατηγορίας 2.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων:

«Τον Αύγουστο κλείνει ένα άσχημο κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και με την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να στηρίξουμε και να αναμορφώσουμε αυτό που ονομάζουμε επαγγελματική εκπαίδευση.

Στα χρόνια της κρίσης επικράτησε το επιχείρημα ότι το φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και να φέρει την ανάπτυξη. Η αντίληψη της δικής μας κυβέρνησης βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα: πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω της αναβάθμισης και της προστασίας της εργασίας και κομμάτι αυτού αποτελεί ο θεσμός της κατάρτισης και της μαθητείας. Θέλω να συγχαρώ τους καθηγητές και τους μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν και να τονίσω ότι το Υπουργείο οφείλει να παραδειγματιστεί από το έργο τους».


Ο στόχος της διήμερης εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, είναι η ανάδειξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών/τριών καθώς και η ενημέρωση των επιχειρήσεων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και των κοινωνικών φορέων σχετικά με το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης/Μαθητείας που προσφέρουν οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας & ΙΕΚ του ΟΑΕΔ.

Πηγή:
- Επίσκεψη Υφ. Εργασίας στην εκδήλωση των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ν. Θεσσαλονίκης ΟΑΕΔ και ΙΕΚ ΟΑΕΔ
http://eessty.gr/2018/05/25/3388/

http://www.thessnews.gr/article/88503/episkepsi-yf-ergasias-stin-ekdilosi-ton-epa-s-mathiteias-n-thessalonikis-oaed-kai-iek-oaed-foto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου