Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Σύσκεψη της ΕΡΓΟΣΕ και στελεχών του Δήμου Λαρισαίων, την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

* Επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης για τη στάση των διοικούντων του ΟΣΕ

Δύο ανοικτά μέτωπα, της υπογειοποίησης (ή μη) των σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και της ασφαλούς διέλευσης, έρχονται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τη νέα σύσκεψη της ΕΡΓΟΣΕ και στελεχών του Δήμου Λαρισαίων, την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.



Όπως είναι γνωστό, τα «εκτροχιασμένα» – εδώ και δεκαετίες – θέματα του ΟΣΕ, ήρθαν στην επικαιρότητα με τον πλέον τραγικό τρόπο το περασμένο φθινόπωρο όταν έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά, ένας 15χρονος από ηλεκτροπληξία στο Μεζούρλο και ένας 10χρονος όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

Οι επαφές της δημοτικής αρχής με την ΕΡΓΟΣΕ βρίσκονταν σε εξέλιξη με αφορμή θέματα που αφορούν στο Εμπορευματικό Κέντρο, το Αμαξοστάσιο κ.λπ., αλλά η τραγική απώλεια των δύο παιδιών ανέδειξε ως θέμα επείγουσας προτεραιότητας το θέμα της ασφάλειας, καθώς σε αρκετά τμήματα το σιδηροδρομικό δίκτυο στον ιστό της πόλης είναι «διάτρητο».

Σε άλλα σημεία γιατί ο ΟΣΕ δεν έχει τοποθετήσει περίφραξη και σε άλλα σημεία γιατί πολίτες ανοίγουν περάσματα για να διευκολυνθούν, δημιουργώντας θανατηφόρες «παγίδες» καθώς το δίκτυο εναέριων γραμμών του συστήματος ηλεκτροκίνησης, λειτουργεί υπό τάση 25.000 Volt.

Τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτών αποτελούν «άλλοθι» στην πολιτική του Οργανισμού Σιδηροδρόμων και των εταιριών του, να μην αποκαθιστούν τις ζημιές στην τρύπια περίφραξη, ενίοτε να αποδίδουν ευθύνες ακόμη και σε ανήλικα παιδιά γιατί αγνοούν τον κίνδυνο και ανεβαίνουν σε βαγόνια, όταν το δίκτυο – όπως στην περιοχή του Μεζούρλου – δεν διαθέτει καν περίφραξη, με ευθύνη του ΟΣΕ.

Οι εξελίξεις συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να ενημερώνει το σώμα για τις εξελίξεις με αφορμή και τη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης. Η συζήτηση προκλήθηκε από ερώτηση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου, με τον πρώην δήμαρχο Κων. Τζανακούλη να εμφανίζεται επιφυλακτικός για τη στάση του ΟΣΕ κάνοντας λόγο για παρελκυστική τακτική.

ΓΡΑΜΜΕΣ

Ο κ. Καλογιάννης πλαισιωμένος από αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες θα μετάσχει στη σύσκεψη με τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, που θα γίνει στις 2 το μεσημέρι, μεθαύριο Τρίτη 27 Μαρτίου.

Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων, στη συνάντηση της Τρίτης θα συζητηθεί το θέμα του σιδηροδρομικού δικτύου που διασχίζει το βόρειο τμήμα της πόλης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για το τμήμα μετά τη διάβαση της οδού Βόλου.

Στη συνάντηση θα γίνει ενημέρωση για τις δύο προτάσεις που εξετάζονται από τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ για την επίλυση του προβλήματος και αφορούν είτε στην κατασκευή υπόγειου δικτύου είτε στην κατασκευή υπέργειου δικτύου. Προτάσεις που κοινοποιήθηκαν στον Δήμο Λαρισαίων και εξετάζονται με βάση, τα υπέρ και τα κατά για τους πολίτες ενώ από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ εξετάζονται, όπως είναι αυτονόητο, με βασικό κριτήριο το οικονομικό κόστος.

Για παράδειγμα, η πρόταση για υπογειοποίηση θεωρείται πιο δαπανηρή αφού κατά τους μελετητές, πρέπει να ξεπερασθούν πρόσθετα προβλήματα με αφορμή και την τάφρο Ι1 στα όρια της συνοικίας της Νέας Σμύρνης.

«Θα εξετάσουμε τις προτάσεις με βάση το συμφέρον της πόλης» τόνισε ο κ. Καλογιάννης και «όχι με μια λύση που θα πάει στις καλένδες και θα στείλει ένα έργο για επίλυση μετά από 30 ίσως χρόνια όπως έγινε μέχρι τώρα. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να κάνουν ορατή την επίλυση του προβλήματος».

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το δεύτερο μέτωπο αφορά στο θέμα της ασφάλειας που φάνηκε να διευθετείται μετά και το έγγραφο του τότε διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, Κώστα Πετράκη, ο οποίος στις 23 Νοεμβρίου ’17 δεσμευόταν για έργα φύλαξης (περίφραξη κ.λπ.) σε διάστημα 6 έως 8 μηνών.

Λίγο καιρό ωστόσο μετά την έγγραφη δέσμευση, με απόφαση της κυβέρνησης ο κ. Πετράκης καρατομήθηκε από τη θέση του και νέος διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε ο κ. Παν. Θεοχάρης. Ο κ. Καλογιάννης μιλώντας στο προχθεσινό συμβούλιο διευκρίνισε ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος, σε συνέχεια των προηγούμενων δεσμεύσεων τόνισε πως ο ΟΣΕ θα προκηρύξει έργα για τη βελτίωση της ασφάλειας, «μετά το Πάσχα».

Διευκρινίζοντας επίσης ότι φαίνεται να απορρίπτεται η πρόταση για κατασκευή υψηλής τοιχοποιίας και να εξετάζεται το ενδεχόμενο της μικτής λύσης δηλαδή, τοιχοποιίας και περίφραξης. Για το ίδιο θέμα ο κ. Καλογιάννης αποσαφήνισε τέλος ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον κ. Θεοχάρη μετά τη σύσκεψη της Τρίτης. Να σημειωθεί τέλος πως όλες οι αποφάσεις των συσκέψεων θα κατατεθούν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή:
- Δήμος και ΕΡΓΟΣΕ συζητούν για τις γραμμές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου