Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

«Βόμβα» Γεωργιόπουλου για το τρένο: «Η Ηλεία δεν μπορεί να περιμένει άλλο την Πάτρα»

Το τρένο ξανά στις ράγες της Ηλείας θέλει να βάλει το συντομότερο δυνατόν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ.Γεωργιόπουλος, αφήνοντας αιχμές εναντίον των παραγόντων της Αχαΐας λόγω της κωλυσιεργίας σχετικά με το τρένο της Πάτρας και την περίφημη υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Με αφορμή την παρατεταμένη διαβούλευση μεταξύ των φορέων της Αχαΐας, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση τα έργα για τον σιδηρόδρομο, ο κ. Γεωργιόπουλος καταθέτει με δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» την πρότασή του για την επαναλειτουργία της υπάρχουσας μετρικής γραμμής από Πάτρα μέχρι Πύργο και με προοπτική προς την Νότια Ηλεία, μέχρι να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με την ηλεκτροκίνηση γραμμή.


«Καταθέτω την πρότασή μου για μια ενδιάμεση, μεταβατική λύση, μέχρις ότου ξεκινήσει και ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνητη γραμμή με την επαναλειτουργία της υπάρχουσας μετρικής γραμμής ουσιαστικά από την Κάτω Αχαΐα, αφού μέχρι εκεί το έργο έχει δημοπρατηθεί, έως τον Πύργο και με προοπτική  προς τη νότια Ηλεία» τονίζει στην εφ. «Πατρίς», εξηγώντας ότι η Ηλεία κλείνει οκτώ χρόνια χωρίς τρένο με προοπτική για άλλα τόσα, με βάση τα αισιόδοξα σενάρια.

«Η Ηλεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει άλλο την Πάτρα να αποφασίσει. Επιτέλους, δεν μπορούμε να σερνόμαστε πίσω από τις αποφάσεις άλλων ούτε να βουλιάζουμε στην  εσωστρέφεια, περιμένοντας άλλα 10-15 χρόνια για να δούμε το τρένο πάλι στις ράγες κα να παραμένουμε στην απομόνωση», είπε με νόημα ο κ. Γεωργιόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει προμελέτη του ΟΣΕ για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην υπάρχουσα γραμμή, με κόστος διόλου απαγορευτικό.

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω την ύπαρξη προμελέτης του ΟΣΕ για τη συντήρηση και βελτίωση της υπάρχουσας γραμμής και την τοποθέτηση Συστημάτων Ασφαλείας Διαβάσεων, η οποία εντός ελαχίστων μηνών μπορεί να ολοκληρωθεί σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης. Ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 9-10 εκατ. ευρώ,  ελάχιστος δεδομένων των πλεονεκτημάτων του».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το τρένο στην Πάτρα δεν αναμένεται πριν από το 2022, αφού η συζήτηση για την υπογειοποίηση του δικτύου έχει «παγώσει» κάθε ενέργεια δημοπρατήσεων και θα εκτοξεύσει το κόστος στα 700 εκατ. ευρώ αν επιλεγεί, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες της Ηλείας.

Γιατί αργεί η ηλεκτροκίνηση

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει ότι πρέπει «να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες υλοποίησης του έργου, μια και ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Β.Αϊβαλής χτύπησε  «καμπανάκι», υπενθυμίζοντας ότι τα έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020, οπότε ο  χρόνος υλοποίησης είναι μέχρι το 2023.. «Αν δεν έχει φθάσει το έργο στο λιμάνι της πόλης, δεν θα είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε όλα τα χρήματα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι τόσο η πρόταση συνδυασμένων μεταφορών μέσω του Σχεδίου Γιουνκέρ (750 εκατ.ευρώ περίπου) όσο και η κανονικοποίηση της γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα (570 εκατ. ευρώ) απαιτούν υψηλές χρηματοδοτήσεις για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και δεν εγγυώνται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Δεν θα πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε πιεστικά τη νέα ηλεκτροκίνητη γραμμή. Άλλωστε ο κόσμος πάει μπροστά. Αλλά δεν μπορεί να μείνουμε χωρίς σιδηρόδρομο για 20-25 συνολικά χρόνια, διότι θα είναι κοινωνικά, αναπτυξιακά και οικονομικά καταδικαστική εξέλιξη για την Ηλεία», είπε στην εφ. «Πατρίς».

Γιατί είναι η βιώσιμη η γραμμή Πάτρα-Πύργος

Ο κ. Γεωργιόπουλος ανέλυσε τα οφέλη από την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής και τις προοπτικές που αποκτά και το λιμάνι της Πάτρας.

«Έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλη την Ηλεία, για την παραγωγική της βάση, για τον τουρισμό, για την κοινωνία. Η γραμμή μπορεί να είναι βιώσιμη, διότι οι συνήθειες του επιβατικού κοινού μέσα στην κρίση έχουν αλλάξει, το κόστος των καυσίμων για τα αυτοκίνητα είναι πλέον δυσβάσταχτο. Επιπλέον μεγάλος αριθμός φοιτητών κινούνται μεταξύ Ηλείας και Πανεπιστημίου Πατρών», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, παραθέτοντας το παράδειγμα του προαστιακού της Πάτρας, που παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις, καταρρίπτει ρεκόρ εισιτηρίων, και ανέλυσε την αναπτυξιακή διάσταση της γραμμής.

«Ο ορθολογικός περιορισμός των στάσεων και των ισόπεδων διαβάσεων θα δημιουργήσει ταχύτητα και αξιοπιστία.  Επιπλέον η γραμμή μπορεί να αξιοποιηθεί και εμπορικά με τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων προς το λιμάνι της Πάτρας, το οποίο φθίνει και θα υποβαθμίζεται διαρκώς όσο δεν αξιοποιείται εμπορικά. Επιτέλους, πρέπει και οι Αχαιοί να κατανοήσουν πως αναπτυξιακά η μόνη εν δυνάμει ενδοχώρα είναι η Ηλεία», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Όσον αφορά το κόστος, δήλωσε ότι μπορεί να προέλθει από τον ΟΣΕ και επικουρικά από την Περιφέρεια, και ξεκαθάρισε ότι θα το θέσει στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα.

«Εφόσον η  επαναλειτουργία του ηλεκτροκίνητου τρένου φαίνεται να οδηγείται στο αόριστο μέλλον, οφείλουμε να δούμε μια ενδιάμεση, ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη λύση. Αυτή τη λύση η Κυβέρνηση τη χρωστά στην Ηλεία και όλοι οι φορείς και οι θεσμικοί παράγοντες οφείλουμε να διεκδικήσουμε με όλη μας τη δύναμη τρένο τώρα στην Ηλεία», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Πηγή:
- «Βόμβα» Γεωργιόπουλου για το τρένο: «Η Ηλεία δεν μπορεί να περιμένει άλλο την Πάτρα»
http://www.patrisnews.com/bomba-georgiopoulou-gia-to-treno-h-ilia-den-mpori-na-perimeni-allo-tin-patra/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου