Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Μετρό Θεσσαλονίκης - Η εντυπωσιακή πρόοδος ενός έργου κλινικά νεκρού το 2016!!!

Το Μετρό Θεσσαλονίκης, έργο της χρονιάς για το 2017

Με μία απίστευτη ορμή τα έργα για το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι αδιαμφισβήτητα ο νικητής για το έργο της χρονιάς 2017. Ένα έργο που στις αρχές του 2016 έμοιαζε κλινικά νεκρό, αναστήθηκε και σε περίπου 18 μήνες ωρίμασε κατασκευαστικά. Ειδικότερα για το 2017 το έργο μετατράπηκε σε γιορτή ουκ ολίγες φορές, με τους Μετροπόντικες να αυξάνουν ταχύτητα, να περνούν από τον ένα σταθμό στον άλλο κερδίζοντας τον τίτλο τόσο για τα έργα της βασικής γραμμής όσο και για τη Γραμμή Καλαμαριάς.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα στοιχεία που κάνουν τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης το έργο της χρονιάς:


ΟΙ ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΕΣ
Η πλήρης διάνοιξη της διπλής σήραγγας της βασικής γραμμής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με τον πρώτο Μετροπόντικα να φτάνει στην ΑΝΑΛΗΨΗ και ολοκληρώθηκε τον Μάιο με τον δεύτερο. Ουσιαστικά έχοντας ήδη την ταχύτητα που ανέπτυξαν το 2016 μπόρεσαν και ολοκλήρωσαν σε σύντομο χρόνο τις εργασίες διάνοιξης.

Στη συνέχεια τα δύο ΤΒΜ μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Μίκρας για να ξεκινήσουν στις 15 Μαϊου (ο πρώτος και 21 Ιουλίου ο δεύτερος) τη διάνοιξη της δίδυμης σήραγγας της Γραμμής Καλαμαριάς. Η συνέχεια ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Σε διάστημα περίπου 7 μηνών το ΤΒΜ διένυσε πάνω από το 60% της επέκτασης με ρυθμό που ξεπερνούσε τα 20 μέτρα έτοιμης σήραγγας ανά ημέρα. Αυτό έφερε την αναδίπλωση του χρονοδιαγράμματος για πρώτη φορά προς πίσω και τώρα περιμένουμε μέχρι τα μέσα του έτους η Έλλη και ο Φρίξος να φτάσουν μέχρι το σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ για να "κουμπώσει" η βασική γραμμή με τη γραμμή Καλαμαριάς.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
Το 2017 ήταν επίσης εντυπωσιακό και για τα έργα πολιτικού μηχανικού. Συνολικά από τους 18 σταθμούς (βασική γραμμή και Καλαμαριάς) στους 16 ολοκληρώθηκαν τα σχετικά έργα. Εκρεμμότητες έχουν μείνει στους σταθμούς Αγία Σοφία και Βενιζέλου για τους οποίους μεν στον πρώτο ολοκληρώνονται για τον δεύτερο ξεκίνησε η κατασκευή σύμφωνα με την Αττικό Μετρό προς τα τέλη του έτους.

Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
Πολύ καλά τα πήγαν και στο χρηματοδοτικό κομμάτι τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό μέσα στο 2017, υπήρξε απορρόφηση 200εκατ.ευρώ, νούμερο πολύ υψηλό αναλογιζόμενοι τις αντίστοιχες απορροφήσεις τα προηγούμενα χρόνια. To 2017 ήταν και η χρονιά που τα έργα "άλλαξαν χέρια" με τον ΑΚΤΩΡ να υποκαθιστά την ΑΕΓΕΚ και το σχήμα που τρέχει το έργο είναι πλέον η Κοινοπραξία: ΑΚΤΩΡ-SALINI IMRPEGILO-ANSALDOBREDA-HITACHI RAIL ITALY.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Για το 2018 τα έργα του Μετρό θα ωριμάσουν περισσότερο και θα έχουμε την ολοκλήρωση της επιδομής (των γραμμών δηλαδή) και την εκκίνηση της επιδομής και στη γραμμή Καλαμαριάς. Μέσα στο έτος περιμένουμε την έλευση των πρώτων συρμών Μετρό που θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια μέσα στο 2019. Το 2018 θα είναι και η χρονιά απόσυρσης των λαμαρινών από τους περισσότερους υπό κατασκευή σταθμούς. Οι εργασίες θα συνεχιστούν σε μικρότερα εργοτάξια εσωτερικά και θα αφορούν τις αρχιτεκτονικές εργασίες, τη διαμόρφωση και τα Η/Μ συστήματα. Μέσα στο 2018 θα δούμε και την ανάπτυξη του εργοταξίου στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που χαρακτηρίζεται "χειρουργική". Τέλος μέσα στο 2018 περιμένουμε και τους συμπληρωματικούς διαγωνισμούς της Αττικό Μετρό για τη γραμμή Καλαμαριάς που περιλαμβάνουν την προμήθεια 12 επιπλέον συρμών και έργα Η/Μ.

Επί της ουσίας το 2017 ήταν χρονιά σταθμός για τα έργα καθώς για πρώτη φορά, με την ολοκλήρωση της διάνοιξης των σηράγγων έγινε καθορισμός της λειτουργίας του Μετρό η οποία πλέον αναμένεται να γίνει ως εξής: 20 Νοεμβρίου για το τμήμα της βασικής γραμμής Συντριβάνι-Νέα Ελβετία, το 2021 για τη γραμμή Καλαμαριάς που θα είναι Συντριβάνι-Πατρικίου-Μίκρα και τέλη του 2021 αρχές του 2022 θα ολοκληρωθεί η φάση των έργων με τη λειτουργία του τμήματος Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Συντριβάνι.

Πηγή:
- Μετρό Θεσσαλονίκης - Η εντυπωσιακή πρόοδος ενός έργου κλινικά νεκρού το 2016!!!
http://www.ypodomes.com/index.php/special-editions/afieromata/item/44609-to-metro-thessalonikis-ergo-tis-xronias-gia-to-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου