Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Τεστ θετικό για τη γραμμή Λιανοκλάδι – Τιθορέα (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτοιμες τεχνικά οι δίδυμες σήραγγες του Καλλιδρόμου – Με ντιζελομηχανή το πρώτο διάστημα θα δοθούν στην κυκλοφορία.

Πριν από δύο μήνες το τεστ από το καταγραφικό που «σκανάρισε» τη διπλή γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι, διαπίστωνε ατέλειες που είχαν να κάνουν όχι μόνο με την ηλεκτροκίνηση, αλλά και με μικρές αστοχίες της επιδομής.

Το τελευταίο τεστ που έγινε το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου διαπίστωνε ότι οι συγκεκριμένες ατέλειες έχουν διορθωθεί και ότι ο σιδηρόδρομος είναι έτοιμος να παραδοθεί άμεσα για εμπορική χρήση με κάποιες επιπλέον προσθήκες.

Το τελευταίο κομμάτι που πρέπει να επιλυθεί είναι η ενδοεπικοινωνία εντός των μεγαλύτερων σηράγγων των Βαλκανίων, στο όρος Καλλίδρομο. Με εσωτερικό δίκτυο που χρησιμοποιεί ήδη ο ΟΣΕ αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο άμεσα, ωστόσο πριν δοθεί σε κυκλοφορία θα πρέπει να οριστεί η γενική άσκηση ετοιμότητας με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής και των λοιπών αρχών ασφαλείας.



Οι δίδυμες σήραγγες του Καλλιδρόμου είναι οι μεγαλύτερες των Βαλκανίων μονής γραμμής, μήκους 9.038 μέτρων η κάθε μία. Διαθέτουν 19 μεγάλες εξόδους διαφυγής, και 50 «δωμάτια ασφαλείας» για όσους θα εκτελούν εργασίες όταν οι γραμμές θα είναι σε χρήση.

Αυτό όμως που πρέπει να ξεκαθαρισθεί, είναι ότι αν η διπλή γραμμή δοθεί μέχρι το τέλος του έτους προς χρήση, το κομμάτι Τιθορέα – Λιανοκλάδι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με ντιζελομηχανή, τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Απρίλη. Τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρική σύνδεση των σηράγγων, κάτι που λειτουργεί ήδη στο υπόλοιπο κομμάτι.

Η γραμμή Τιθoρέα – Λιανοκλάδι έχει σχεδιασθεί για ταχύτητες 160-200 χλμ/ώρα, ξεκινά από το σιδηροδρομικό Σταθμό Τιθορέας, κατευθύνεται ανατολικά, διασχίζοντας το όρος Καλλίδρομο και ακολουθώντας την πεδιάδα του Σπερχειού ποταμού, καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου.

Δείτε το βίντεο που εξασφάλισε το LamiaReport από το επιτυχημένο τεστ της διπλής γραμμής:



Σημειώνουμε ότι η γραμμή Λιανοκλάδι – Δομοκός μήκους 54 χιλιομέτρων θα είναι το τελευταίο κομμάτι που θα παραδοθεί και διασχίζει το όρος Όθρυς, με δίδυμη σήραγγα, μονής γραμμής, μήκους 7.000 μέτρων περίπου η κάθε μία, εωσότου πιάσει την πεδιάδα της Ξυνιάδας και φτάσει στο σταθμό Δομοκού. Αυτό το κομμάτι και μετά τον Απρίλιο του 2018 θα είναι με ντιζελομηχανή η οποία θα αλλάζει στο Λιανοκλάδι και τον Παλαιοφάρσαλο από και προς Αθήνα αντίστοιχα. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση του έργου στο Καλλίδρομο η σύνδεση Αθήνα – Θεσσαλονίκη να πέσει στις 4,5 ώρες και περίπου στις 3,5 όταν δοθεί όλο το έργο και ανάλογα με τα τραίνα που θα θέσουν στη γραμμή οι Ιταλοί.



Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν να φέρουν από την Ιταλία αμαξοστοιχίες τύπου Frecciabianca (ή «λευκό βέλος» στα Ελληνικά) που πιάνουν μέγιστη ταχύτητα 250 χιλιομέτρων την ώρα. Ωστόσο σε σημεία όπως αυτό μεταξύ ΣΚΑ και Οινόης οι ταχύτητες προς το παρόν περιορίζονται λόγω προβλημάτων στα 90 χιλιόμετρα.

Πηγή:
- Τεστ θετικό για τη γραμμή Λιανοκλάδι – Τιθορέα (ΒΙΝΤΕΟ)
http://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/79712-thetiko-to-test-gia-ti-grammi-lianokladi-tithorea-vinteo

- LamiaReport.gr: Σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα - Λιανοκλάδι
https://www.youtube.com/watch?v=sTCh2i56CuQ&feature=youtu.be


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου