Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Οι έφηβοι και η προστασία τους απ τους κινδύνους των σιδηροδρομικών γραμμών και εγκαταστάσεων.


Αναδημοσιεύουμε την ενδιαφέρουσα άποψη του συναδέλφου Τεχνικού Ασφάλειας Γ. Παπανικολάου:

Διάβασα στην "Ελευθερία" της 29/11/2017 για την πρωτοβουλία των καθηγητών και γονέων του 3ου Γυμνασίου να διοργανώσουν ενημερωτική εκδήλωση για τους κινδύνους που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ και τις σιδηροδρομικές γραμμές. Αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν αρκεί.



Η περίφραξη των γραμμών είναι ένα κατ αρχάς σωστό και ενδεδειγμένο πρώτο βήμα για την αποτροπή των ευαίσθητων, ως προς τους συγκεκριμένους κινδύνους, ομάδων του πληθυσμού.

Αλλά, αν θεωρηθεί ότι αυτό είναι το ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα που συζητάμε, τότε πρόκειται για μεγάλη παρανόηση και λάθος. Διότι τότε μιλάμε μάλλον για κατοικίδια και όχι για ανθρώπους. Αν στοχεύουμε σε ανθρώπους, και μάλιστα σε εφήβους, και μάλιστα σε ζωηρούς εφήβους (γιατί αυτή είναι η ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού ως προς τους συγκεκριμένους κινδύνους, όπως έχει δείξει η εμπειρία και άλλων χωρών), τότε δεν αρκεί ένας φράκτης για να τους αποτρέψει απ το να φτάσουν στα σημεία που θέλουν.

 Το ουσιαστικό μέτρο που θα τους αποτρέψει είναι η ενημέρωσή τους και η κατανόηση απ τη μεριά τους, των κινδύνων που ελλοχεύουν στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Οι έφηβοι είναι ικανοί να κατανοήσουν τους κινδύνους (και όχι μόνο ν αποφασίσουν για το μελλοντικό τους επάγγελμα), αλλά πρέπει να τους μιλήσουν γι αυτούς, οι κατάλληλοι άνθρωποι, με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτοί είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους. Αυτοί γνωρίζουν επίσης και μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους, στην πιο ευαίσθητη ομάδα των παιδιών. 












Για την υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου, δεν αρκεί η πρωτοβουλία των καθηγητών ενός σχολείου. Η παρέμβαση πρέπει να είναι θεσμική, να αφορά όλα τα σχολεία (ο έφηβος που σκοτώθηκε στο Μεζούρλο, έμενε στα Ταμπάκικα, απ ότι έμαθα), και να επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα. Να γίνεται δηλαδή πρώτα ενημέρωση των καθηγητών απ τον ΟΣΕ, και μετά αυτοί να μιλάνε στα παιδιά. 



Για μια τέτοια θεσμική διαδικασία, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση κεντρικά (απ το Υπουργείο Παιδείας), γιατί απ ότι γνωρίζω, σε κάποια σχολεία κάποιοι "αρμόδιοι" παρεμπόδισαν μέλη της επιτροπής του ΟΣΕ, να μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια σ αυτά, την εποχή της έναρξης της ηλεκτροκίνησης.


30 Νοέμβρη 2017
Γιώργος Παπανικολάου

Πηγή:
https://www.facebook.com/george.papanikolaou.37/posts/10210800883278060

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου