Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Δυσοίωνα τα μηνύματα για την επαναλειτουργία της γραμμής προς Ναύπλιο

Startup επιχειρήσεις και επενδυτικά σχήματα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πρότεινε ο υφυπουργός υποδομών και μεταφορών από το Ναύπλιο, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το τμήμα της μετρικής γραμμής από Κόρινθο προς Αργολίδα.

Ο Νίκος Μαυραγάνης παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου όντας ξεκάθαρος ότι το κράτος δεν προτίθεται να ξαναβάλει το τρένο της Αργολίδας στις ράγες, αλλά είναι διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά και συμβουλευτικά σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο επενδυτικό σχήμα για να τρέξει τη γραμμή.


Ωστόσο πέταξε το μπαλάκι στην τοπική κοινωνία, τονίζοντας ότι η πολιτεία δεν είναι διατεθειμένη να ασχοληθεί την μετρική γραμμή αν πρώτα δεν βρεθεί επενδυτής. Ο υφυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο να ενταχθεί το τμήμα αυτό στα επιδοτούμενα δρομολόγια, όπως ζητούν τα μέλη της τοπικής πρωτοβουλίας για την επαναλειτουργία του. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιδοτηθούν μετρικές γραμμές.

Αν και τη βιωσιμότητα θα την κρίνουν οι μελέτες, ωστόσο δόθηκαν κάποια ενδεικτικά νούμερα τα οποία μοιάζουν εξωπραγματικά για τα δεδομένα της περιοχής, όπως τη μετακίνηση 1500 ατόμων σε ημερήσια βάση! Ο υφυπουργός πρότεινε στους πολίτες να δημιουργηθεί ένας διατοπικός Sui Generis φορέας με την συμβολή των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους - Μυκηνών, καθώς και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας για να λειτουργήσει με ιδιωτικά κεφάλαια το τμήμα και να το καταστήσει βιώσιμο (ουτοπικό άμα κρίνουμε από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση).

Στην συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Πετράκης, ο οποίος στάθηκε στο ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι πλέον μία ιδιωτική επιχείρηση (αφού ως γνωστόν πουλήθηκε) και θα αναλάμβανε να τρέξει το τμήμα μόνο αν πειστεί με τεχνοκρατικά κριτήρια να το κάνει, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή δεν έχει και το απαιτούμενο προσωπικό. Μάλιστα τόνισε ότι δεν πρόκειται να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ γι' αυτό το τμήμα, αν πρώτα δεν βρεθεί φορέας να το τρέξει. Ακόμα και τις σχετικές μελέτες θα πρέπει να τις εκπονήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές με δικά τους έξοδα.

Ωστόσο ο κ. Πετράκης διευκρίνισε ότι ο ΟΣΕ είναι διατεθειμένος να προσφέρει τεχνογνωσία σε όποιον επιθυμεί να αναλάβει τη λειτουργία της γραμμής.

Σε ερώτηση του anagnostis.org για το αν η προμελέτη βιωσιμότητας, που σύμφωνα με τον υφυπουργό εκπονείται, θα αφορά μόνο το συγκεκριμένο τμήμα της μετρικής γραμμής ή αν υπάρχουν σκέψεις για τη μετατροπή της, ο υφυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι δεν επίκειται μετατροπή της σε κανονικού ή μικτού εύρους, λόγω του υψηλού κόστους.

Ρωτήσαμε επίσης αν σε περίπτωση που εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποιο επενδυτικό σχήμα, το κράτος θα ήταν διατεθειμένο να καλύψει τα έξοδα επισκευής της γραμμής (τα οποία για το συγκεκριμένο τμήμα κυμαίνονται στα 2 εκατομμύρια ευρώ), και σε αυτό η απάντηση που λάβαμε ήταν θετική.

Ωστόσο το κράτος δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναζητήσει το ίδιο υποψήφιους επενδυτές, και έτσι οι πολίτες που θέλουν να ξαναδούν το τρένο στις ράγες και οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να βρουν από μόνοι τους τον «Κινέζο» που θα αναλάβει βγάλει το φίδι από την τρύπα...

Πηγή:
- Ζήτησαν από τους πολίτες να βρουν «Κινέζους» επενδυτές για το τρένο!
http://anagnostis.org/article/zitisan-apo-toys-polites-na-vroyn-kinezoys-ependytes-gia-to-treno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου