Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

«Ξαφνικός θάνατος» του ΟΑΣΘ με απόφαση Σπίρτζη

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ο Οργανισμός τίθεται σε καθεστώς άμεσης εκκαθάρισης, ενώ έχει ήδη κατατεθεί από την περασμένη Δευτέρα το σχετικό σχέδιο νόμου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Σε καθεστώς άμεσης εκκαθάρισης θέτει τον ΟΑΣΘ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρήστος Σπίρτζης έχει καταθέσει ήδη από την περασμένη Δευτέρα σχέδιο νόμου, το οποίο έχει στη διάθεσή του το makthes.gr, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο οποίο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:


Συγκροτείται εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης» (ΟΣΕΘ) ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό και την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το νέο ΣΑΣΘ το οποίο θα είναι 100% κρατικό, θα διοικείται από 9μελες διοικητικό συμβούλιο εκ των οποίων έξι μέλη θα διορίζει ο υπουργός.
Συγκροτείται εταιρεία με την επωνυμία «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΑΣΥΘ). Πρόκειται για θυγατρική της ΟΣΕΘ στην οποία το κράτος θα έχει το 51% και το υπόλοιπο 49% θα μπορεί να το διαθέσεις σε δήμους, περιφέρειες, φορείς κ.ο.κ. Η ΑΣΥΘ θα αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο το οποίο εκτελείται σήμερα από τον ΟΑΣΘ, καθώς και αυτό που θα εκτελείται από το μετρό, το τραμ κ.λπ.
Τίθεται άμεσα σε διαδικασία εκκαθάρισης ο ΟΑΣΘ. Προς τούτο, μετά την ψήφιση του νόμου, καταργείται η διοίκηση του ΟΑΣΘ και ο Οργανισμός θα διοικείται από 7μελες συμβούλιο εκκαθαριστών, εκ των οποίων οι έξι θα διορίζονται από τον υπουργό και ο έβδομος από τους μετόχους. Η διαδικασία εκκαθάρισης θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 3 Δεκεμβρίου 2019. Αμέσως μετά, ο ΟΑΣΘ καταργείται και το έργο του θα περάσει στην ΑΣΥΘ. Το δ.σ. της ΑΣΥΘ θα αποτελείται από 9 μέλη εκ των οποίων τα 8 τα διορίζει ο υπουργός και το ένατο θα είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ χαρακτηρίζοντάς τους «χαϊδεμένα παιδιά, συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη, για δεκαετίες».

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα που το είπα και στη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Θα το επαναλάβω και για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ. Γιατί και η διοίκηση του ΟΑΣΘ και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ είναι “χαϊδεμένα παιδιά” συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη, για δεκαετίες. Αν ξανά αναστατώσουν την πόλη, δεν θα υπάρχει άλλη μέρα για τον ΟΑΣΘ. Με όποιο τίμημα» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έξω από το 25ο δημοτικό σχολείο Εύοσμου το οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι, δήλωσε «έκπληκτος» από αυτά που συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι «τα εβδομήντα πέντε εκατομμύρια το χρόνο που παίρνει ο ΟΑΣΘ για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει» ξεπερνούν ακόμη και τον προϋπολογισμό ενός σχολείου, όπως αυτό που σχεδιάζεται να γίνει στον Εύοσμο, σε αντικατάσταση του τωρινού, που είναι φτιαγμένο με προκατασκευές.

ΟΑΣΘ: Χειρόφρενο εάν δεν εξοφληθούν έως αύριο οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Δημήτρης Τσερμενίδης αποφάσισαν ομόφωνα στη σημερινή τους συνεδρίαση επίσχεση εργασίας από την προσεχή Δευτέρα, εάν δεν πληρωθούν έως και αύριο οι δύο μισθοί (Μαρτίου και Απριλίου) και μέρος από το δώρο του Πάσχα, συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι 2.300 εργαζόμενοι στον Οργανισμό, διεκδικούν και ζητούν εκ νέου, συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και με τη συμμετοχή τόσο της δικής τους Διοίκησης όσο και εκείνης του ΟΑΣΘ, «ώστε επιτέλους να βρεθεί μια οριστική λύση για τη λειτουργία του Οργανισμού και την εξασφάλιση της ομαλότητας για το επιβατικό κοινό της πόλης».

Όπως επανέλαβε ο κ. Τσερμενίδης, το πρόβλημα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ δεν είναι μόνον τα οφειλόμενα, αλλά κυρίως η κόπωση όλων των τελευταίων μηνών και η ανασφάλεια που βιώνουν. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνοντας έναν μισθό, απαντώντας για την κρατική επιχορήγηση του μηνός Μαΐου, που έφτασε χθες στα ταμεία του Οργανισμού.

Πηγή:
- «Ξαφνικός θάνατος» του ΟΑΣΘ με απόφαση Σπίρτζη
https://makthes.gr/%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B1%CF%83%CE%B8-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου