Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζει σε 5 λεπτά; Yes please!

Η ισραηλινή StoreDot ιδρύθηκε το 2012 στο Τελ Αβίβ και έκτοτε έχει δώσει αρκετά ενδιαφέροντα δείγματα, εξελίσσοντας συνεχώς τις τεχνολογίες μπαταριών. Αυτό όμως που παρουσίασε πρόσφατα στο CUBE Tech Fair του Βερολίνου θα γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας.







Η εταιρεία παρουσίασε την τεχνολογία FlashBattery, η οποία επιτρέπει τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Η μπαταρία της StoreDot δεν ακολουθεί την παραδοσιακή «συνταγή» ιόντων λιθίου αλλά χρησιμοποιεί μία δική της αρχιτεκτονική με πολλαπλά στρώματα εξελιγμένων νανοϋλικών και οργανικών ενώσεων - τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την ταχύτατη διαδικασία φόρτισης.

Και ενώ οι περισσότερες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη μεγάλη χιλιομετρική απόδοση, η FlashBattery δίνει έμφαση στην ταχύτητα, όπως οι σταθμοί ταχείας φόρτισης της Tesla (SuperCharger Stations), οι οποίοι όμως χρειάζονται 75 ολόκληρα λεπτά προκειμένου να φορτίζουν πλήρως ένα «άδειο» όχημα.

Σε δήλωσή του, ο Δρ. Doron Myersdorf, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της StoreDot, ανέφερε πως η ταχεία φόρτιση δεν είναι παρά ο «χαμένος κρίκος» που θα καθορίσει την πανταχού παρουσία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενώ οι επαφές με κάποιους στρατηγικούς εταίρους θα βοηθήσουν την εταιρεία να ενισχύσει τη διαδικασία παραγωγής στην Ασία και να φέρει την τεχνολογία αυτή σε μαζική παραγωγή το συντομότερο δυνατόν.

Οι μπαταρίες τεχνολογίας FlashBattery δεν είναι μόνο ταχύτερες αλλά και ασφαλέστερες, σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούνται στα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεδομένου ότι δεν είναι εύφλεκτες και έχουν υψηλότερη θερμοκρασία καύσης. Οι πρώτες μπαταρίες θα διατεθούν στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η StoreDot, η οποία έχει συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους $66 εκατομμυρίων, προετοιμάζεται να φέρει την τεχνολογία αυτή και στις έξυπνες συσκευές (smartphones/tablets).

Πηγή:
- Ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζει σε 5 λεπτά; Yes please!

- EV 5 Minute Charging


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου