Σάββατο 22 Απριλίου 2017

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Συμμαχούν ενόψει Ferrovie Ιταλοί και Έλληνες μηχανοδηγοί

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η αγοροπωλησία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Ferrovie είχαμε συμμαχία μεταξύ του Ιταλικού Συνδικάτου (Fast Ferrovie) και του Ελληνικού (ΠΕΠΕ). Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστή αυτή η κίνηση καθώς οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ελληνικής εταιρείας.


"Χάσαμε την μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση" είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕ Κώστας Γενιδούνιας. "Εμείς θέλαμε η εταιρεία να μείνει με το δημόσιο χαρακτήρα που διαθέτει" συνέχισε ενώ τόνισε πως πλέον όπως όλα δείχνουν οι εργαζόμενοι μπαίνουν κάτω από μία μεγάλη "ομπρέλα" που θα παρέχει το Ιταλικό Συνδικάτο και ο αγώνας θα είναι κοινός.


Μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της έλλειψης προσωπικού. "Αντί για 464 μηχανοδηγοί είμαστε μόλις 250 και δουλεύουμε πολλές παραπάνω ώρες καθημερινά για να βγει το μεταφορικό έργο". Έδωσε ως παράδειγμα τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου που μειώθηκαν και από κάθε ώρα έγινα κάθε 2 ώρες ενώ μειώνονται και τα δρομολόγια από/προς Κιάτο.

"Γνωρίζουμε τα προβλήματα της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου ειδικά στις εμπορευματικές μεταφορές. Παρά τις μεγάλες συμφωνίες που έχουν κλειστεί με την COSCO και άλλες μεγάλες βιομηχανίες, η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί ακύρωση εμπορικών δρομολογίων".

Όσον αφορά το προσωπικό ο κος Γενιδούνιας μίλησε και για την ηλικιακή κατανομή του καθώς όπως είπε ο μικρότερος μηχανοδηγός είναι 35 χρονών και σε αυτό το ηλιακιακό εύρος είναι μόλις το 10% του προσωπικού έλξης. Σημείωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει η Ferrovie να προσλάβει 90-100 άτομα για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της FastFerroVie Pietro Serbassi υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη διασφάλιση των αναγκαίων εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στο μισθολογικό ντάμπινγκ. Σε ερώτηση του ypodomes.com υποστήριξε ότι παρά την έλλειψη μηχανοδηγών δεν υπάρχει προσανατολισμός για την έλευση Ιταλών μηχανοδηγών αλλά προτιμά την πρόσληψη νέων που  θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας. Σημείωσε ότι υπάρχει και Ευρωπαϊκός κανονισμός που δεν κάνει εύκολη μια τέτοια μετακίνηση καθώς έστω και έτσι θα χρειάζονταν σχεδόν ένας χρόνος εκπαίδευσης για να μπορέσει ένας Ιταλός μηχανοδηγός να οδηγήσει στο Ελληνικό δίκτυο.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι, στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής αγοράς, δεν θα πρέπει να γίνουν εκπτώσεις, ούτε σε θέματα πιστοποιήσεων μηχανοδηγών και τροχαίου υλικού, ούτε σε θέματα υποδομής και ασφαλής κυκλοφορίας των τρένων.

Υπενθυμίζεται ότι, στην Ελλάδα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα περάσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον όμιλο της FS, έναντι 45 εκατ. ευρώ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Πηγή:
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Συμμαχούν ενόψει Ferrovie Ιταλοί και Έλληνες μηχανοδηγοί
http://www.ypodomes.com/index.php/metafores/treno/item/40117-trainose-symmaxoyn-enopsei-ferrovie-italoi-kai-ellines-mixanodigoi

1 σχόλιο:

  1. Για συμβουλους προσλήψεων στην τραινοσε θα βάλουν το Βερελή και το Λιάπη. Έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτό τον τομέα. Το απέδειξαν στο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή