Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Οι δρεζίνες ζεσταίνονται…για την κυκλοφορία τους στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή των Τεμπών.

Ο ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ
Ως μια πολύ καλή ευκαιρία για να γίνει ένα καθοριστικό βήμα στη λειτουργία της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής της Κοιλάδας των Τεμπών, που σημαίνει παράλληλα και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, «μεταφράζεται» η σημερινή ημέρα.
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα για να εγκαινιάσει τις σήραγγες Τεμπών θα βρίσκεται στην περιοχή και ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» φέρεται «θετικός στην παραχώρηση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής στη διοίκηση του ΟΣΕ» κάτι που αν γίνει θα σημάνει και το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των δρεζίνων. Άλλωστε αυτό είχε τονίσει και προ ημερών σε επίσκεψή του στη Λάρισα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Σχίζας.

Ο απώτερος στόχος της λειτουργίας της εν λόγω σιδηροδρομικής γραμμής είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Κοιλάδας των Τεμπών και πρόκειται για κοινό αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τεμπών.
Σημαντικό βέβαια είναι, σύμφωνα με τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής του Δήμου Τεμπών και το ζήτημα της παραχώρησης των κτισμάτων του παλιού συνοριακού σιδηροδρομικού σταθμού Παπαπουλίου στον δήμο. Έτσι ώστε να ενταχθούν μετά από μελέτη σε πρόγραμμα LEDEAR με σκοπό την ανάπλαση της περιοχής και τη σύνδεση του τουριστικού και αγροτικού προϊόντος. Αυτό σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δήμου Τεμπών είναι ζήτημα της ΓΑΙΟΣΕ.
Για το θέμα της λειτουργίας της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία και αγωνία ο Πανελλήνιος Συλλόγος Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρομικών ο «Άγιος Φίλιππος» όσο και ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Λάρισας. Σύμφωνα με εκπροσώπους τους για τη γραμμή Τεμπών – Ραψάνης έχουν συγκεντρωθεί περίπου 15 παλιές δρεζίνες παλαιού τύπου. Πέντε (τρεις καλοκαιρινές ανοιχτές και δύο κλειστές χειμωνιάτικες) απ’ αυτές, μετά την επισκευή τους με έξοδα και εθελοντική προσφορά των μελών, μεταφέρθηκαν στα Τέμπη όπου και πραγματοποιούν δοκιμαστικές διαδρομές. Ήδη, τόνισαν πως επισκεύασαν ή επισκευάζουν και παλιές δρεζίνες τις οποίες μετέφεραν στο ΣΣ Λάρισας, εκ των οποίων η μια μάλιστα είναι εντυπωσιακή, άνετη και με ξύλινη επένδυση που κάποτε χρησιμοποιούσε ο εκάστοτε γενικός διευθυντής των Σιδηροδρόμων στα υπηρεσιακά του ταξίδια.
Σκοπός τους, όπως αναφέρουν, είναι να συμβάλουν κι αυτοί στην ανάπτυξη της κοιλάδας των Τεμπών, ώστε αυτή να μετατραπεί σε τουριστικό πόλο έλξης, με ήπιας μορφής τουρισμού και προβολή των μνημείων φύσης και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ο δε Σιδηροδρομικός Σταθμός Τεμπών υπογραμμίζουν πως μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς της σιδηροδρομικής αναψυχής και η μετατροπή του σε σταθμό σιδηροδρομικής ιστορίας.
Τέλος όσον αφορά στα μέρη που μπορεί κάποιος να δει μέσω της γραμμής αυτής είναι: Ο σταθμός των Τεμπών, το παλιό ορυχείο, η Αγία Παρασκευή, οι πηγές των Νυμφών, οι δριστέλες του Πηνειού και ο τεκές του Χασάν Μπαμπάμ, η Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και η σιδερένια γέφυρα του Πηνειού.
Συντάκτης: ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ
φωτ. Λεωνίδας Τζέκας
Πηγή: eleftheria.gr
http://sidirodromikitroxia.blogspot.gr/2017/04/blog-post_7.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου