Κυριακή 16 Απριλίου 2017

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ


Το κτήριο του  Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών  Σιδηροδρομικού σταθμού και Φραντζή, είναι ένα δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που συνδυάζει την λιτότητα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Έχει την χαρακτηριστική μορφή των σιδηροδρομικών σταθμών της Πελοποννήσου, που μοιάζουν με μικρά σπιτάκια και πολλοί από τους οποίους είναι μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.






Το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας είναι κτισμένο όλο από πέτρα και έχει ξύλινη οροφή και επικάλυψη από κεραμίδια. Τα βασικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι: τα πλαίσια θυρών και παραθύρων από κόκκινα τούβλα, τα τοξωτά παράθυρα, οι μεγάλες ξύλινες πόρτες και η διακοσμητική ταινία περιμετρικά του κτιρίου.  Το μεσαίο τμήμα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας  είναι διώροφο, ενώ προεκτείνεται μονώροφο στο ισόγειο, ανατολικά και δυτικά κατά μήκος του μεγάλου άξονα.

Τα τρένα δεν εκτελούν πλέον δρομολόγια προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαμάτας, εκεί όμως, μπορείτε να δείτε το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο Πάρκο Σιδηροδρόμων σε μια απόσταση 5 λεπτών από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας  ακολουθώντας την οδό Αριστομένους  με κατεύθυνση προς το λιμάνι.

ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ


Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα  είναι το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα και είναι γνωστό σε όλους τους φίλους των Σιδηροδρόμων ανά τον κόσμο. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 54 στρεμμάτων και βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Το συναντά κανείς σε μια απόσταση 5 λεπτών από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ακολουθώντας την οδό Αριστομένους με κατεύθυνση προς το λιμάνι.






Στα εκθέματα του Πάρκου Σιδηροδρόμων περιλαμβάνονται, ο σιδηροδρομικός σταθμός «Καλαμάτα-Λιμήν» και η περιοχή του, με διώροφο οικίσκο σταθμαρχείου, τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης με περίπτερο εισόδου o υδατόπυργος, τρεις κρουνοί ατμαμαξών και τιμονιέρες, μεταλλική πεζογέφυρα, μήκους 28 μ., κατά τον άξονα του σταθμαρχείου, καθώς και μικρά στοιχεία οργάνωσης του σιδηροδρομικού τοπίου (κλειδιά αλλαγής, φανοί, στάνζες).






Στο Πάρκο Σιδηροδρόμων εκτίθενται επτά ατμάμαξες και μια ντηζελάμαξα, ένας χειροκίνητος γερανός του 1890, δύο δραιζίνες (μία ποδήλατη και μία χειροκίνητη), τρία επιβατηγά οχήματα Α’ θέσης και πέντε Α’-Β’ θέσης του 1885.









Το Πάρκο Σιδηροδρόμων διαθέτει επίσης, γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ αλλά και άλλες εγκαταστάσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών. Στον ανακαινισμένο σταθμό «Καλαμάτα – Λιμήν» λειτουργεί αναψυκτήριο στο ισόγειο.








Πηγή:
- ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
https://greece.terrabook.com/messinia/el/page/sidirodromikos-stathmos-kalamatas

- ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ
https://greece.terrabook.com/messinia/el/page/parko-sidirodromon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου