Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Γνωρίστε τη Ρουμάνα ατμομηχανή Μοκανίτα


Η Mocanita είναι μια ατμομηχανή στενού εύρους, που χρησιμοποιείται στη Ρουμανία από την εποχή της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, η χρήση της είναι περιορισμένη σε ορισμένες ορεινές περιοχές της Ρουμανίας, όπως Maramures, η Transilvania και η Μπουκοβίνα και κυρίως για τουριστικούς σκοπούς. Η λέξη Mocanita είναι στην πραγματικότητα αναφέρεται στο γεγονός ότι το τραίνο τρέχει πολύ αργά. Επίσης, ο όρος προέρχεται από τη ρουμανική λέξη Mocan που σημαίνει αυτός που ζει στο βουνό.




Η CFF Viseu de Sus είναι η πιο διάσημη δασική γραμμή της Ρουμανίας και τρέχει κατά μήκος της γραφικής κοιλάδας Vaser, σε Maramures. Η γραμμή κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 1933-1935 και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί λίγες Mocanitas. Η παλαιότερη ατμομηχανή είναι πάνω από 100 ετών.

Κατά τη διάρκεια της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας πριν από το 1920, χιλιάδες χιλιόμετρα από γραμμές των σιδηροδρόμων στενού εύρους κτίστηκαν στη Ρουμανία, κυρίως για τη μεταφορά ξυλείας και χρυσό από τα βουνά.

Η κοιλάδα Vaser είναι άγρια-ρομαντική κοιλάδα του ποταμού με μήκος περίπου 50 χιλιομέτρων και είναι αρκετά διαφορετική από τις άλλες κοιλάδες των Καρπάθια όρη. Η κοιλάδα καλύπτει μια τεράστια περιοχή που δεν έχει δρόμους ή ανθρώπινο πληθυσμό, ενώ οι αρκούδες και οι λύκοι είναι στο σπίτι τους. Πλούσια σε σήραγγες και γέφυρες, η κοιλάδα Vaser είναι προσβάσιμη μόνο μέσα από σιδηρόδρομο στενού εύρους  και λίγους δρόμους υλοτομίας. Για τους κατοίκους της περιοχής αυτό το σιδηροδρομικό δίκτυο αντιπροσωπεύει τον τρόπο ζωής τους.















Πηγή:
-  Mocanita, the Romanian Forest Steam Train
http://impressivemagazine.com/2013/09/26/mocanita-the-romanian-forest-steam-train/

- Time Tables & Fares 2017
http://www.cffviseu.com/content/en/timetable

- Mocăniță
https://en.wikipedia.org/wiki/Moc%C4%83ni%C8%9B%C4%83

- mocanita photos
http://www.mocanita.ro/mocanita-photo/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου