Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΕΡΓΟΣΕ: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση νέων μεγάλων σιδηροδρομικών έργων

"Η εταιρεία στο διάστημα των τελευταίων 20 μηνών εξασφάλισε τη χρηματοδότηση νέων μεγάλων έργων και μελετών για την ωρίμανση αντίστοιχων έργων και προωθεί τη διαδικασία δημοπράτησης και ανάθεσης τους". Αυτό απαντά η ΕΡΓΟΣΕ σε σχετική ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κκ Καραμανλή (που είναι και ο Τομεάρχης Υποδομών) και Μπουκώρο.





Στο έγγραφο που παραθέτει η εταιρεία δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία και όπως αναφέρεται από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί/ανατεθεί έργα ή μελέτες ποσού 148εκ.ευρώ. "Οι δημοπρατήσεις και αναθέσεις επετεύχθησαν αφού εξασφαλίστηκε η ωρίμανση και σύνταξη τευχών δημοπράτησης είτε αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση απαραίτητων ενεργειών για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται από το 2015 μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκαν και επιλύθηκαν σειρά προβλημάτων που οδήγησε σε αυξημένες επιτεύξεις πιστοποιημένων εργασιών και αντίστοιχων απορροφήσεων αλλά και ολοκλήρωσης λοιπών εκκρεμοτήτων σε περαιωμένα έργα. Σε επίπεδο απορρόφησης το 2016 υπήρξε αύξηση 40% (από 245εκατ.ευρώ σε 342εκατ.ευρώ).

Για τις χρηματοδοτήσεις γίνεται λόγος για εκκρεμότητες που επιλύθηκαν όπως η εξασφάλιση 580εκατ.ευρώ από το Connecting Europe Facilities (CEF) από ανακατανομή ποσού και ένταξη έργου για την υπογειοποίηση της γραμμής στα Σεπόλια.

Από το παραπάνω ποσό σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ τα 340εκατ.ευρώ διασφαλίστηκαν για τρέχοντα έργα που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 λόγω πολυετών καθυστερήσεων ενώ υπερδιπλασιάστηκε η υλοποίηση έργων και προωθήθηκαν οι διαδικασίες για την ωρίμανση προς δημοπράτηση νέων έργων τα οποία "είχαν ενταχθεί μόνο ως τίτλοι και όχι ως ώριμα έργα στο ΕΣΠΑ 2014-2020".

Πηγή:
- ΕΡΓΟΣΕ: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση νέων μεγάλων σιδηροδρομικών έργων
http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/sidirodromoi/uperastikos-ose/item/39454-ergose-eksasfalistike-i-xrimatodotisi-neon-megalon-sidirodromikon-ergon


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου