Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Στη Βουλή για πιθανό "εκτροχιασμό" το έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας

Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Εξωτερικών για το σιδηροδρομικό δίκτυο και το σχέδιο της «σιδηροδρομικής Εγνατίας».

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση: "Πριν ένα χρόνο ανακοινώθηκε ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα από τα πιο φιλόδοξα project του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, η σιδηροδρομική Εγνατία, ένας διάδρομος μήκους 565 χιλιομέτρων, που θα καλύψει όλη τη βόρεια πλευρά της χώρας, από Ηγουμενίτσα έως Αλεξανδρούπολη, με κόστος τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ που στη συνέχεια έγιναν 7 για να καταλήξουν στα 10 δισ. ευρώ χωρίς βέβαια αυτό να μπορεί να θεωρηθεί τελικό κόστος, το οποίο και αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο λόγω δυσκολίας και πολυπλοκότητας του έργου, ειδικά όσον αφορά στο δυτικό άξονα της Ηπείρου.


Παράλληλα, υπερτονίστηκαν τα οφέλη τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε γεω-στρατηγικό επίπεδο και ανακοινώθηκε ότι η υλοποίηση θα γίνει μέσω του πακέτου Γιουνκέρ λόγω της κομβικής εμπορικά θέσης της χώρας. Επίσης, εξαγγέλθηκε η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για συνεργασίες με γειτονικά κράτη, και υπογραμμίστηκε ότι αποτελεί μέρος του κεντρικού δικτύου των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε όμως, δεν υπήρξε καμία προώθηση του έργου ενώ, παράλληλα, προέκυψε ότι οι εντάξεις στο πακέτο Γιουνκέρ δεν περιλαμβάνουν δημόσια έργα στην ελληνική επικράτεια γιατί για να ενταχθεί ένα έργο στο εν λόγω πακέτο πρέπει να μην είναι αποκλειστικά επένδυση του δημοσίου αλλά να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση και στο ρίσκο και ιδιωτικοί όμιλοι, οι οποίοι όμως δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον. Επιπλέον, κατά το διάστημα αυτό οι Ιταλοί της FS, οι οποίοι αναλαμβάνουν και σιδηροδρομικές κατασκευές, απέκτησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επειδή:

Η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο όμως καθυστερεί σημαντικά παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες.
Οι σιδηροδρομικές μεταφορές έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα από άποψη κατανάλωσης ενέργειας και κόστους μεταφοράς ανά μονάδα μεταφερόμενου φορτίου.
Είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης και επέκτασης του σιδηροδρόμου στη βόρεια Ελλάδα και στην Ήπειρο.
Η υλοποίηση του έργου θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για χωροταξική ανασυγκρότηση, πολυκεντρική και περιφερειακή κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα συνέβαλλε στο να γίνει η Ελλάδα νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης και τμήμα της διαμετακομιστικής αλυσίδας των εμπορικών ροών.
Εκκρεμεί η τελική πηγή χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου.
Δεν υπάρχει ενημέρωση για τυχόν εμπλοκή της ιταλικής FS στη κατασκευή του έργου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: Σε τι ποσοστό η χρηματοδότηση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους και ποιους;
Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του έργου και από ποιους πόρους και σε τι ποσοστό έχουν αυτές καλυφθεί;
Μελετάται ή έχει ήδη ζητηθεί η εμπλοκή της ιταλικής FS στην κατασκευή του έργου, και αν ναι σε τι ποσοστό θα ανέλθει αυτή;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;
Εναλλακτικά αλλά και λόγω της πολυπλοκότητας και του υψηλού κόστους του έργου, εξετάζετε την περίπτωση της άμεσης και αναγκαίας αναβάθμισης της υφιστάμενης σιδηροδρομικής υποδομής, τόσο της εμπορικής όσο και της επιβατικής, και της καλύτερης διασύνδεσής της με άλλα μέσα μεταφοράς ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των κατοίκων από και προς αστικά κέντρα;

Πηγή:
- Στη Βουλή για πιθανό "εκτροχιασμό" το έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας
http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/sidirodromoi/uperastikos-ose/item/39328-sti-vouli-gia-pithano-ektroxiasmo-to-ergo-tis-sidirodromikis-egnatias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου