Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Οδηγός για αρχάριους: Η Ιταλία με τραίνο - Μέρος πρώτο : Μιλάνο


Μιλάνο, Βενετία, Φλωρεντία και Ρώμη. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι το πάσο του InterRail, μπόλικο χώρο στη φωτογραφική μας μηχανή και μερικά ευρώ. Αυτό το ταξίδι θα είναι low budget.

Αυτό το ταξίδι το ονειρευόμασταν καιρό. Με αφετηρία το Μιλάνο αποφασίσαμε να φτάσουμε στη Ρώμη με τρένο, όχι φυσικά απευθείας αφού η διαδρομή διαρκεί μόλις 3 ώρες, αλλά σταματώντας ενδιάμεσα στη Βενετία και τη Φλωρεντία. Έχουμε υπολογίσει να μείνουμε 3 μέρες σε κάθε πόλη ανακαλύπτοντας όσα περισσότερα γίνεται από την κουζίνα τους και τα μυστικά των ντόπιων. Γιατί με τρένο; Γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε τις ομορφιές της Ιταλίας αφού η γειτονική χώρα διαθέτει εξαιρετικό σιδηροδρομικό δίκτυο με γρήγορα και αξιόπιστα τρένα.


Πάρτε μια γεύση από ένα υπέροχο ταξίδι με τρένο σε Βενετία, Φλωρεντία και Ρώμη σε αυτό το βίντεο!




Τι είναι το InterRail;
Πρόκειται για μια κάρτα που σας επιτρέπει να κάνετε απεριόριστα ταξίδια στην Ευρώπη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιβιβαστείτε σε ένα τρένο κάπου στην Ευρώπη και να ξεκινήσετε να ταξιδεύετε όπου εσείς θέλετε. Με το InterRail Global μπορείτε να ταξιδέψετε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες μέσα σε 5, 7, 10 ή 15 μέρες ταξιδιού. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μέσα σε ένα μήνα μπορείτε να επιβιβαστείτε σε απεριόριστα δρομολόγια τρένων και να ταξιδεύετε για 7 ημέρες, όχι φυσικά συνεχόμενα αλλά με την άνεσή σας. Έτσι, αν ξεκινήσετε το ταξίδι τη μια μέρα και ως την επόμενη αλλάξετε 10 τρένα, πάλι μια ταξιδιωτική ημέρα θα χρεωθείτε. Η κάρτα αυτή είναι ιδανική γιατί δεν θα είστε στο τρένο κάθε μέρα, αλλά θα σταματάτε εδώ και εκεί όπου θα μένετε για δύο ή τρεις ημέρες και θα χρεώνεστε μόνο για τις μέρες που ταξιδεύετε. Μια καλή ιδέα είναι να βλέπετε κάθε πόλη την ημέρα και να ταξιδεύετε με νυχτερινό τρένο γλιτώνοντας χρόνο αλλά και το κόστος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο. Και το επόμενο πρωί θα βρίσκεστε ήδη σε νέα πόλη! Ωστόσο, για να ανακαλύψετε την Ιταλία δεν θα χρειαστείτε το InterRail Global αλλά το InterRail Italy Pass, για απεριόριστα ταξίδια με τρένο εντός της χώρας. Με αυτή την κάρτα, μέσα σε ένα μήνα μπορείτε να ταξιδέψετε 3 (από €119), 4 (από €150), 6 (από €201) ή 8 (από €241) ημέρες ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών ταξιδεύουν δωρεάν. Ισχύουν μειωμένες τιμές για νέους έως 27 ετών αλλά και ταξιδιώτες άνω των 60 ετών. Περισσότερες πληροφορίες για το InterRail Italy Pass, θα βρείτε εδώ



Πρώτος σταθμός: Μιλάνο
Μπορεί η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας να μην έχει το ρομαντισμό των υπόλοιπων πόλεων που θα επισκεφτούμε, όμως είναι η πιο ζωντανή πόλη της Ιταλίας αλλά και η πρωτεύουσα του στυλ και της μόδας.











Βέβαια, η αλήθεια είναι πως το shopping therapy στο Quadrilatero d’Oro, το χρυσό τετράγωνο δηλαδή που σχηματίζεται από τις οδούς Via Montenapoleone, Via Borgospesso, Via Della Spiga και Via Sant' Andrea, απαιτεί να καταθέσετε πολλά από τα ευρώ σας στις μπουτίκ των Prada, Armani, Versace, Dolce & Gabbana, Ferragamo και Valentino. Εναλλακτικά, θα επισκεφτείτε outlets που προτιμούν οι ντόπιοι όπως το Il Salvagente (www.salvagentemilano.it) για να αποκτήσετε ρούχα και αξεσουάρ όλων των διάσημων οίκων ως και 60% φθηνότερα. Περπατώντας το Μιλάνο ανακαλύπτουμε πως η πόλη άλλαξε όψη με επίκεντρο την συνοικία La Darsena, το πρώην παραμελημένο λιμάνι που πλέον αποκτά κατάφυτους πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και πλατείες ενώ και η πρόσοψη του Duomo δέχτηκε επισκευές όπως και τα κανάλια της γοητευτικής συνοικίας Navigli.

Οι top εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε

Απολαύστε τη θέα της πόλης από την κορυφή του Duomo
Ο εντυπωσιακός καθεδρικός του Μιλάνου είναι η σημαντικότερη εκκλησία και έδρα του αρχιεπίσκοπου της πόλης ενώ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες εκκλησίες παγκοσμίως.






Πάρτε το ασανσέρ ή αν αντέχετε ανεβείτε με τις σκάλες στην οροφή του καθεδρικού για να θαυμάσετε από κοντά τους επιβλητικούς οβελίσκους του αλλά και ολόκληρη την πόλη να απλώνεται στα πόδια σας








Δείτε το Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι
Δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρετε να θαυμάσετε μια από τις διασημότερες τοιχογραφίες όλων των εποχών, το Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι που κοσμεί την εκκλησία της Santa Maria delle Grazie, αν δεν έχετε αγοράσει από πριν τα εισιτήριά σας. Έχετε υπόψη γίνονται ανάρπαστα καθώς μόνο 30 επισκέπτες επιτρέπεται να είναι στην αίθουσα για 15 λεπτά κάθε φορά γι'αυτό προμηθευτείτε τα όσο το δυνατόν νωρίτερα.



Τα έργα στην Πινακοθήκη της Μπρέρα
Μπορεί να μην είναι τεράστια αλλά η πινακοθήκη στεγάζει μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ιταλικής τέχνης από το 16ο ως τον 20 αιώνα, σημαντικών καλλιτεχνών όπως οι Ραφαήλ, Τιντορέττο, Ρέμπραντ και Καραβάτζιο. Κι αφού χορτάσετε τέχνη στο εσωτερικό της, θα περπατήσετε στην γραφική γειτονιά, τη Μπρέρα, με τα χαριτωμένα καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες.







Η Σκάλα του Μιλάνου
Εγκαινιάστηκε το 1778 με μια όπερα του Salieri και τα σημαντικότερα έργα των Puccini, Verdi και Bellini έχουν κάνει την πρεμιέρα τους στην όπερα, κάτι που την έχει μεταβάλλει σε ένα σύμβολο εθνικής περηφάνιας για τους Ιταλούς. Στο μουσείο δίπλα από την όπερα μπορείτε να βρείτε άκρως ενδιαφέροντα εκθέματα γύρω από την Σκάλα του Μιλάνου.


H Piazza Mercanti
Piazza Duca d’ Aosta, Piazza Duomo, Piazza della Scala. Καμία όμως από τις παραπάνω πλατείες δεν μπορεί να συγκριθεί με την γοητευτική Piazza Mercanti. Χτίστηκε το 1228 και υπήρξε η εμπορική και πολιτική καρδιά της πόλης. Σήμερα είναι πιο ήρεμη και περιβάλλεται από εντυπωσιακά palazzi που σας μεταφέρουν στην εποχή του μεσαίωνα.







Μπορεί όταν μιλάμε για κανάλια το μυαλό μας κατευθείαν στην Βενετία, ωστόσο και το Μιλάνο έχει τα δικά του κανάλια στην περιοχή Navigli. Η περιοχή είναι αρκετά ήρεμη και γραφική ενώ ένα από τα κανάλια της είναι σχεδιασμένο από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Για χρόνια η περιοχή ήταν παραμελημένη ενώ πλέον είναι το αγαπημένο spot καλλιτεχνών και έχει αποκτήσει γραφικές γκαλερί, μαγαζάκια, πολυσύχναστα μπαρ και εστιατόρια.




Tους καλοκαιρινούς μήνες μικρές βάρκες πραγματοποιούν μίνι κρουαζιέρες. Στα μαγαζάκια γύρω από το Naviglio Grande, ένα από τα δύο κανάλια που διασχίζουν τη συνοικία, καταφτάνουν στη Ripa di Porta Ticinese, το δρόμο κατά μήκος της νότιας όχθης του καναλιού, κάθε απόγευμα μετά τη δουλειά κουστουμάτοι μιλανέζοι με τα ποδήλατά τους, γυναίκες executives με ψηλές γόβες και φοιτητοπαρέες για το καθιερωμένο aperitivo. Πιατέλες με αλλαντικά, τυριά, ζυμαρικά, ριζότο και μεζεδάκια συνοδεύουν ιδανικά τα ποτήρια με μπύρα, prosecco, βερμούτ και κοκτέιλ Negroni. Hot spot το Mag Cafè στο νούμερο 43 όπου την τιμητική τους έχουν τα ευφάνταστα κοκτέιλ με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών δίπλα στο κανάλι.


Πηγή:
- Οδηγός για αρχάριους Η Ιταλία με τραίνο
http://www.arttravel.gr/arttravel-best_travel-ideas/article/20594/odhgos-gia-arxarious-h-italia-me-treno

- Travel Italy by train with Interrail | Venice | Florence | Rome
https://www.youtube.com/embed/eUubtlEZv1M









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου