Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Με την Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα χουμε και την συμβολική ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετά από 45 χρόνια εργασιών.

Με κομμένη την ανάσα πάμε στις τελευταίες μέρες πριν την υποχρεωτική λειτουργία των αυτοκινητόδρομων. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην κατασκευή και όπως φαίνεται οι επόμενες μέρες θα είναι γεμάτες ένταση μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα "καλά νέα" καθώς κλείδωσε η λειτουργία του τμήματος Ευαγγελισμός-Σκοτίνα, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Υποδομών στο ypodomes.com, ξεκινούν πλέον οι διαδικασίες για την παράδοση του τμήματος που περιλαμβάνει την Μεγάλη Σήραγγα Τεμπών μήκους 6χλμ αλλά και τις άλλες 2 (μία στα Τέμπη και μία στον Πλαταμώνα) και οι εργασίες κυλούν με μεγάλη ένταση. Το πιθανότερο είναι να είναι και ο πρώτος από τους 4 αυτοκινητόδρομους που θα παραδοθεί.


Εδώ έχουμε και την συμβολική ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετά από 45 χρόνια εργασιών. Είναι αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή στα οδικά έργα με το τελευταίο τμήμα να ενώνει οριστικά Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να κατεβάζει τον χρόνο σε περίπου 4 ώρες.

Μετά τα εγκαίνια θα ανοίξει ο δρόμος που σημάνει και την παράδοση του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και τότε κανένα από τα 503χλμ της διαδρομής δεν θα είναι παλιός δρόμος. Σημαντικό στοιχείο είναι και η οδική σύνδεση μέσω αυτοκινητόδρομου των Περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αλλαγή στις οδικές μεταφορές θα φανεί άμεσα καθώς μιλάμε για τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας και αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι είναι ο άξονας που όχι μόνο συνδέει τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και την ίδια τη χώρα, με την Ευρώπη (με το τμήμα Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) τότε μπορεί να αντιληφθεί κανείς την αναβάθμιση των οδικών μεταφορών.

Εκτός από την μείωση της χρονοαπόαστασης των ι.χ. θα δούμε εντυπωσιακή μείωση σε όλα τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ από την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη καθώς θα επωφεληθούν από τη λειτουργία του νέου αυτού τμήματος.

Όσον αφορά την ίδια τη μείωση του χρόνου, λόγω της λειτουργίας του τμήματος Ευαγγελισμός-Σκοτίνα, αυτή ποικίλλει από 15 λεπτά (αν δεν έχει καθόλου κίνηση) μέχρι και 30 λεπτά (με κανονική κίνηση) ενώ ο αριθμός μεγαλώνει προοδευτικά όταν υπάρχουν -ειδικά το καλοκαίρι- ανασχέσεις κυκλοφορίας λόγω μεγάλης κίνησης.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτά τα 25 χιλιόμετρα έχουν χρειαστεί ακόμα και μία ώρα λόγω πυκνής κίνησης. Ερώτημα παραμένει για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το μέχρι σήμερα πολυσύχναστο πέρασμα της Κοιλάδας των Τεμπών αλλά και του ιστορικού Πλαταμώνα και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την τουριστική πλέον αξιοποίηση των περιοχών που μέχρι σήμερα αποτελούν σημείο-τρόμος για τους οδηγούς. Ο φόρος αίματος στο τμήμα αυτό είναι ο υψηλότερος από άποψη αριθμού ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλη την Ελλάδα.

 Πηγή:
- Με την Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα ξεκινά ο χορός των εγκαινίων
http://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/uperastikoi/autokinitodromos-aigaiou/item/39326-me-tin-parakampsi-tempon-kai-platamona-ksekina-o-xoros-ton-egkainion?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου