Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ενδιαφέρον βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο "Ο Οδοντωτός Διακοφτού-Καλαβρύτων / 120 χρόνια" , από το Γιώργο Νάθενα

-Πως και γιατί ο μεγάλος Ελβετός μηχανικός των οδοντωτών σιδηροδρόμων Roman Abt συμμετείχε στον σχεδιασμό της πρώτης ατμομηχανής του οδοντωτού, αυτής που θα σφυρίξει ξανά το Σάββατο το πρωί ?
-Γιατί οι εργολάβοι κατασκευής του Οδοντωτού είχαν προσλάβει ένοπλες φρουρές των εργοταξίων ?
-Πως και γιατί η Γαλλική Αποστολή Μηχανικών για τα Μεγάλα Έργα επί Τρικούπη, αποφάσισε για τον Οδοντωτό την συγκεκριμένη χάραξη μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού και την συγκεκριμένη οδόντωση Abt το 1890 ?
-πως και γιατί οι Καλαβρυτινοί χαρακτήριζαν τον Οδοντωτό σαν το "οξυγόνο" της περιοχής τους ?
-τι εντυπώσεις αφηναν στους ταξιδιώτες, το θερινό βαγόνι, οι παλιές επιβατάμαξες και στη συνέχεια οι πρώτες αυτοκινητάμαξες του Οδοντωτού ?


-πως και γιατί οι σταθμοί του Οδοντωτού έγιναν κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών με καραβάνια αγωγιατών και στη συνέχεια με φορτοταξί και ορεινά 24άρια λεωφορεία ?
-ποιος ήταν ο πρώτος μεγάλος εμπορευματικός "πελάτης" του Οδοντωτού ?
-ποια βαγόνια του Οδοντωτού ονομάστηκαν "γυάλινο", "πούλμαν", "νάυλον" και "Καλυδώνα" ?
-τι ρόλο έπαιξε ο Οδοντωτός στα γεγονότα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πως γλίτωσε από σαμποτάζ ολικής καταστροφής του ?
-πως ακριβώς γινόταν η εκμετάλλευση και τα δρομολόγια του Οδοντωτού επί εποχής ατμηλάτου έλξεως ?
-ποιοι σταθμοί και στάσεις της γραμμής πρόσφεραν (ή προσφέρουν) πότε "λουκουμάκι και νερό, ένα φράγκο και τα δυο" και πότε ομελέτες και λουκουμάδες ?
-ποιος έδωσε την εντολή οι θρυλικές "Πόρτες" που έκλειναν το τούνελ στο κάνυον της Διαβολοπορειάς, να μην ξανακλείσουν ποτέ ?
- τι έγραψε ο Κώστας Ουράνης, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και άλλοι λογοτέχνες και πεζογράφοι για τον Οδοντωτό ?
-γιατί οι σταθμάρχες Ζαχλωρούς είχαν μετατραπεί και σε γιατρούς ή ψάλτες του χωριού ?
-τι ακριβώς έγινε με την ατμομηχανή που αμόλησαν οι αντάρτες χωρίς πλήρωμα επί Κατοχής και έφτασε σώα και αβλαβής στο Διακοφτό ?
-τι προέβλεπαν οι μελέτες επέκτασης του Οδοντωτού προς Τρίπολη και προς Αγία Λαύρα και Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού και τι προέβλεπαν οι μελέτες ηλεκτροκίνησης του Οδοντωτού ?
-από πόσα στάδια και κύματα πέρασε η διαδικασία της προμήθειας των νέων αυτοκινηταμαξών Stadler του Οδοντωτού και ποιες τεχνολογικές καινοτομίες διαθέτουν οι τελευταίες ?
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ, πλαισιωμένα από πολλές πολλές παλιές και νέες φωτογραφίες, σκίτσα και σχέδια, μπορείτε να βρείτε στο νέο βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο "Ο Οδοντωτός Διακοφτού-Καλαβρύτων / 120 χρόνια" που θα παρουσιαστεί το Σάββατο στις 13.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Καλαβρύτων, στα πλαίσια των εορτασμών των 120 χρόνων της γραμμής. Η τελευταία μου συγγραφική προσπάθεια πάντα στον τομέα της σιδηροδρομικής και συγκοινωνιακής ιστοριογραφίας...

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου