Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Σταμάτησε ο μετροπόντικας στη Βούλγαρη λόγω καθίζησης

Έσβησαν από το βράδυ της Κυριακής οι μηχανές του μετροπόντικα που διανοίγει τη σήραγγα από τη Νέα Ελβετία προς το σταθμό Πατρικίου

Στο ισόγειο της οικοδομής στεγάζεται το 82ο νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης

Του Νίκου Ηλιάδη








Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Μ», αιτία ήταν η καθίζηση που σημειώθηκε σε οικοδομή επί της οδού Παπαδάκη, στην περιοχή της Βούλγαρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καθίζηση έφτασε στα πενήντα χιλιοστά όταν το όριο, βάσει της μελέτης, είναι στα είκοσι πέντε χιλιοστά. Το γεγονός έγινε αντιληπτό το μεσημέρι της Παρασκευής και από το απόγευμα της ίδιας μέρας καθώς και όλο το Σαββατοκύριακο έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από 15 ώρες. Τελικώς, το απόγευμα της Κυριακής αποφασίστηκε να διακοπεί η διάνοιξη της σήραγγας έως ότου γίνει πλήρης αποτύπωση του φαινομένου και κυρίως να αποφασιστούν τα μέτρα τα οποία θα πρέπει ενδεχομένως να ληφθούν για κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά την ενίσχυση των εδαφών και την πιθανή θωράκιση των οικοδομών που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η καθίζηση έγινε αμέσως αντιληπτή από τις συνεχείς γεωδομητικές μετρήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 34.000 το 24ωρο. Οι σχετικές πληροφορίες δίνονται από ένα εκτεταμένο δίκτυο αισθητήρων, το οποίο έχει εγκατασταθεί καθ’ όλη τη διαδρομή διάνοιξης των σηράγγων, ενώ στοιχεία αντλούνται και από τους αισθητήρες που υπάρχουν στους μετροπόντικες. Έτσι, από το απόγευμα της Παρασκευής το φαινόμενο ετέθη υπό συνεχή παρακολούθηση από ευρεία ομάδα μηχανικών. Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις συμμετείχαν περί τα είκοσι άτομα, μηχανικοί της Αττικό Μετρό με επικεφαλής το διευθυντή της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη Γιώργο Κωνσταντινίδη, καθώς και μηχανικοί του αναδόχου.



Η ρωγμή που υπάρχει στο πεζοδρόμιο, έξω από την περίμετρο της οικοδομής

Αυτοψία στην οικοδομή
Το πρωί της Κυριακής κλιμάκιο μηχανικών έκανε αυτοψία στη συγκεκριμένη οικοδομή όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η οικοδομή δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, παρά την καθ’ υπέρβαση των προβλεπόμενων ορίων καθίζηση. «Η καθίζηση αφορά τα εδάφη που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο. Η οικοδομή είναι σχετικά καινούργια, έχει πολύ καλή θεμελίωση και στο εσωτερικό της δεν διαπιστώσαμε το παραμικρό», δήλωσε στη «Μ» ένας εκ των μηχανικών, οι οποίοι έκαναν την αυτοψία. Στο ισόγειο της οικοδομής λειτουργεί το 82ο νηπιαγωγείο του δήμου Θεσσαλονίκης. «Εάν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα, θα ενημερώναμε αμέσως το δήμο, προκειμένου να λάβει τα μέτρα του. Όμως δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», ανέφερε ο ίδιος μηχανικός.

Ωστόσο, αργά το απόγευμα της Κυριακής, στην τελευταία από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις, αποφασίστηκε να σταματήσει η διάνοιξη της σήραγγας. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, έγκυρη πηγή εξήγησε στη «Μ» ότι «τα εδάφη σε εκείνη την περιοχή είναι πολύ χαλαρά. Αυτό το ξέραμε εξαρχής. Ξέραμε ότι εκεί τα εδάφη θα έχουν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο σταμάτησε η λειτουργία του μετροπόντικα, ώστε να γίνουν όλες οι αναγκαίες μελέτες, να εκτιμηθεί εάν πρέπει να υπάρξουν ενισχυτικές παρεμβάσεις στο έδαφος, ενδεχομένως και στην περίμετρο κάποιων παλιών κατασκευών και μετά να συνεχιστεί η διάνοιξη της σήραγγας». Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες αναμένονταν στη Θεσσαλονίκη ιταλοί μηχανικοί, συνεργάτες του αναδόχου, οι οποίοι από σήμερα, μαζί με τους έλληνες συναδέλφους τους, θα εξετάσουν λεπτομερώς τη δημιουργηθείσα κατάσταση.

Προγραμματισμένη η διακοπή
Την καθίζηση επιβεβαίωσε ο διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης. Τόνισε, ωστόσο, ότι η διακοπή στη λειτουργία του μετροπόντικα έγινε για λόγους συντήρησης. «Τα προβλήματα στην περιοχή ήταν γνωστά εξαρχής. Υπάρχει εκεί το ρήγμα, ενώ και τα εδάφη είναι κάπως χαλαρά σε σχέση με την υπόλοιπη διαδρομή», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης. Τονίζει πως πράγματι παρατηρήθηκε κάποια καθίζηση πέραν των συμβατικών ορίων τα οποία, όπως είπε, είναι πολύ αυστηρά, «έχουμε πολύ αυστηρά όρια εγρήγορσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι σημαντικό. Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πολύ στενή παρακολούθηση με χιλιάδες μετρήσεις καθημερινά, ενώ μελετητικό γραφείο, εξειδικευμένο στον έλεγχο των κτιρίων, διενεργεί συνεχώς ελέγχους σε όλα τα κτίρια, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της σήραγγας, τόσο πριν όσο και μετά τη διέλευση του μετροπόντικα. Υπογράμμισε πως έως τώρα έχουν διανοιχτεί περί τα 14 χιλιόμετρα υπόγειας σήραγγας χωρίς να παρατηρηθεί τίποτε σοβαρό και χωρίς να χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις σε κτίρια. «Το ίδιο ισχύει και για την Παπαδάκη», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Εξήγησε, δε, ότι ο μετροπόντικας διέκοψε τις εργασίες, προκειμένου να γίνει προγραμματισμένη συντήρηση. «Κάθε 1.000 με 1.200 μέτρα γίνεται έλεγχος των κοπτικών, τα οποία βρίσκονται στην κεφαλή του μηχανήματος. Μετά την επαναλειτουργία του μετροπόντικα από τη Νέα Ελβετία προς το σταθμό Πατρικίου διανοίχτηκε σήραγγα περίπου 1.100 μέτρων και συνεπώς ήρθε η ώρα της συντήρησης. Εκτός αυτού, μας διευκολύνει το γεγονός ότι ο μετροπόντικας βρίσκεται κάτω από το πάρκο Κρήτης και συνεπώς μπορούμε ευκολότερα να κάνουμε τις εργασίες συντήρησης που απαιτούνται», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.





Το πίσω μέρος της οικοδομής λειτουργεί ως αύλειος χώρος για τα νήπια του 82ου νηπιαγωγείου


Η ανακοίνωση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Ουδεμία ανησυχία προκύπτει για την ασφάλεια πολιτών και κτηρίων από την εκτέλεση των εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα με αφορμή την καθίζηση πολυκατοικίας στην περιοχή της Βούλγαρη. Επίσης, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εξέλιξη του έργου καθεαυτού, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στην οποία δίδονται τέσσερις διευκρινίσεις: πρώτον, οι εργασίες του Μετρό συνεχίζονται κανονικά και βάσει προγραμματισμού, τόσο στην κατασκευή των σταθμών, όσο και στη διάνοιξη των σηράγγων.

Δεύτερον, στη διάρκεια των εργασιών «λαμβάνονται όλες οι πρόνοιες και τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οικοδομών και των έργων υποδομής στην περιοχή επιρροής του έργου». Τρίτον, «τα όποια τεχνικά ζητήματα προκύπτουν αντιμετωπίζονται υπεύθυνα και σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής από μεγάλη ομάδα έμπειρων μηχανικών και συμβούλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τέταρτον, όλα τα δεδομένα παρακολουθούνται και αναλύονται και «καμία ανησυχία δεν προκύπτει ούτε για την εξέλιξη του έργου ούτε για την ασφάλεια των πολιτών και των κτηρίων».


Πηγή:
- Σταμάτησε ο μετροπόντικας στη Βούλγαρη λόγω καθίζησης
http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Stamatise_o_metropontikas_sti_Boylgari_logo_kathizisis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου