Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Χιλιάδες επισκέπτες στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου

Χιλιάδες επισκέπτες δέχεται καθημερινά το Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου, που βρίσκεται στην Ευρύχου, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν στις εννέα Σεπτεμβρίου. Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία του κυπριακού τρένου, που ταξίδευε από την Αμμόχωστο μέχρι τη Μόρφου.

Λεωφορεία με συνταξιούχους, μαθητές, και οργανωμένα σύνολα, καταφτάνουν καθημερινώς στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου, που έχει στηθεί στην Ευρύχου. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων κήρυξε τον παλιό σταθμό του τρένου στην Ευρύχου σε αρχαίο μνημείο το 2002, και το 2005 άρχισαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.





Ο σταθμός μετατράπηκε σε μουσείο, και τα εγκαίνια τελέστηκαν τον Σεπτέμβριο.

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από την περιοχή, ενώ ακολούθησε και τη διαδρομή που ακολουθούσε το τρένο μέχρι και τη δεκαετία του πενήντα, όταν ξηλώθηκαν οι ράγες του.

Ο κυπριακός σιδηρόδρομος εγκαινιάστηκε επίσημα στις 21 Οκτωβρίου 1905, στον σταθμό Αμμοχώστου. Το τρένο συνέδεε την Αμμόχωστο με τη Λευκωσία, και έφτανε μέχρι την Μόρφου, όπου ο σταθμός εγκαινιάστηκε το 1907.

Οι Αγγλοι αποικιοκράτες έκλεισαν τον κυπριακό σιδηρόδρομο το 1951, λόγω οικονομικών περιορισμών. Οι ράγες πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό στην Ιταλία, τα βαγόνια πουλήθηκαν στην Κύπρο για τροχόσπιτα και για αποθήκες στα χωράφια, ενώ οι μηχανές του τρένου κατέληξαν στην Αίγυπτο.

Του  Βαλεντίνου Παναγή


Πηγή:
- Χιλιάδες επισκέπτες στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου


Δείτε ακόμη:

Εγκαινιάζεται το Μουσείου Κυπριακού Σιδηρόδρομου! (Παρασκευή 9-9-2016) Δείτε φωτογραφίες!!!



Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος που λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951, κάλυπτε τη διαδρομή από την Αμμόχωστο στα ανατολικά μέχρι τη Μόρφου στα δυτικά, περνώντας από τη Λευκωσία.



Από τη Μόρφου ξεκινούσε το τρίτο τμήμα του Κυπριακού Κυβερνητικού Σιδηροδρόμου, το οποίο κατέληγε στο νότιο τερματικό σταθμό της Ευρύχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου