Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Καλάβρυτα: Ένας μοναδικός τρόπος ιστορίας, φυσικής ομορφιάς και περιπέτειας (εικόνες)


Το σπήλαιο των Λιμνών, η εμπειρία του Οδοντωτού, ο παραδοσιακός οικισμός της Ζαρούχλας και η ατελείωτη φυσική ομορφιά είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφτεί κανείς τα Καλάβρυτα.

Η ορεινή αυτή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας είναι χτισμένη στις πλαγιές των Αροανίων σε υψόμετρο 735 μέτρων. Το όνομα Καλάβρυτα, που μάλλον σημαίνει καλές βρύσες, φαίνεται να το απέκτησαν την εποχή της Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ..

Το γραφικό αυτό μέρος αποτελεί πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες, όλες τις εποχές του χρόνου γιατί έχει πάντα κάτι διαφορετικό να προσφέρει.





Σε όλη την περιοχή της επαρχίας Καλαβρύτων υπάρχουν πάρα πολλά πανέμορφα και γραφικά χωριά, που μπορεί να είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά προσφέρουν γαλήνη και αγνή φιλοξενία.

Εκεί θα συναντήσει κανείς όμορφα φυσικά τοπία, πετρόχτιστα αρχοντικά, γραφικές διαδρομές, τοπικές συνταγές και παραδοσιακούς ξενώνες. Όλα όσα αναζητά, δηλαδή, κανείς για μερικές μέρες απόδρασης.

Τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής και γι’ αυτό σήμερα είναι χαρακτηρισμένος μαρτυρικός οικισμός.

Είναι μια ιστορική περιοχή, ενώ στο φημισμένο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων κηρύχτηκε η επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Αυτό πού σίγουρα αξίζει να γνωρίσει κανείς επισκεπτόμενος τα Καλάβρυτα είναι ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος που πορεύονται μαζί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί ενώ ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνίτες έκαναν έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Σήμερα, o Οδοντωτός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πόλους έλξης τουριστών και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Όπως τα βαγόνια διασχίζουν το στενό φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, πάνω σε εντυπωσιακά γεφύρια και μέσα από αλλεπάλληλες σήραγγες, το τοπίο μαγεύει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Ζαρούχλας μέσα στις καστανιές και τα έλατα αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία ενώ αξίζει να επισκεφτείτε και το σπήλαιο των Λιμνών που πήρε το όνομά του από τις πολλές λίμνες που υπάρχουν μέσα σε αυτό.

Σίγουρα όλη η περιοχή των Καλαβρύτων προσφέρει ατελείωτες φυσικές ομορφιές που σε κάνουν πάντα να επιστρέφεις.







Πηγή:
- Καλάβρυτα: Ένας μοναδικός τρόπος ιστορίας, φυσικής ομορφιάς και περιπέτειας (εικόνες)
http://www.pronews.gr/portal/20161006/lifestyle/taxidia/98388/kalavryta-enas-monadikos-tropos-istorias-fysikis-omorfias-kai


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου