Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Άρθρο του ypodomes.gr για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Buongiorno Italia λένε από σήμερα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μία βαθιά ανάσα ανακούφισης στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την μοναδική σιδηροδρομική εταιρεία της χώρας.

Μετά από 3 χρόνια περιπλάνησης και με το φόβητρο της εκκαθάρισης της εταιρείας, εχθές 6 Ιουλίου 2016 η Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι, δηλαδή η Trenitalia (Ferrovie dello Stato Italiane) έδωσαν το παρόν και κατέθεσαν προσφορά.


Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης προσφορών είναι φανερό ότι ξεκινά μία καλύτερη μέρα για τους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους, καθώς από τη μία εξασφαλίζει την παρουσία της τα επόμενα χρόνια στα σιδηροδρομικά δρώμενα της χώρας, αποφεύγει την οικονομική κατάρρευση, γλυτώνει από την απαίτηση επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από κρατικές ενισχύσεις και ενώνεται με ένα μεγάλο Δυτικό-Ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό όμιλο με τεράστια αξία.

Επιπλέον, διασφαλίζεται η θέση των εργαζόμενων στην εταιρεία, ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο πως με την έλευση της Trenitalia στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα γίνουν σχέδια για την ανόρθωση της εταιρείας.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το γαϊτανάκι μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης περιλαμβάνει κάποιους σκοπέλους που πρέπει να ξεπεραστούν.

OI ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Εφόσον δεν έχουμε τυχόν ανατροπές, οι επόμενες κινήσεις για τον διαγωνισμό είναι να ελεγχθούν τα έγγραφα και να κηρυχθεί η Trenitalia προτιμητέος επενδυτής μέσα στον Ιούλιο χρονικά. Σε αυτό το στάδιο θα ανοίξει η δεσμευτική προσφορά και θα συγκριθεί μαζί με τις 2 αποτιμήσεις που έχει στα χέρια του το ΤΑΙΠΕΔ. Αν το τίμημα κινείται σε υψηλά επίπεδα, θα κηρυχθεί προτιμώνενος επενδυτής. Αν το τίμημα δεν κριθεί ιδιαίτερα ικανοποιητικό ίσως έχουμε μία διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί καλύτερη πρόταση.  Σε κάθε περίπτωση με την ολοκλήρωση αυτής της φάσης θα πρέπει μετά να  περάσει o φάκελος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπογραφεί βάζοντας τέλος στην αγωνία ύπαρξης της εταιρείας. Αυτό θα χρειαστεί κάποιους μήνες και πιθανότατα να φτάσουμε στο τέλος του έτους μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ -ΝΕΑΣ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Με την παρουσία της Trenitalia αλλά και την εμπειρία της, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη καθώς ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες για την εταιρεία.

Σε πρώτο στάδιο έχουμε τα έργα που ολοκληρώνουν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με πρώτο timeline το τέλος του 2017. Μέχρι τότε σταδιακά θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ηλεκτροκίνησης στο υπεραστικό δίκτυο του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αυτό θα δώσει φτερά στις εμπορευματικές κυρίως μεταφορές ενώ αναμένεται να σημειωθεί αύξηση και στις επιβατικές μεταφορές λόγω της μείωσης της χρονοαπόστασης.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση των έργων στον Προαστιακό της Αθήνας που θα απελευθερώσει τις "μυστικές" δυνάμεις του μέσου και με ένα μεγάλο επανασχεδιασμό των γραμμών να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επιβατών.


Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Πηγή:
- Buongiorno Italia λένε από σήμερα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
http://www.ypodomes.com/index.php/special-editions/oikonomia-xrimatodotisi/item/35546-buongiorno-italia-gia-tin-trainose

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου