Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Ένας σταθμάρχης ανέλαβε μερική ευθύνη για το δυστύχημα στην νότια Ιταλία

"Εγώ έδωσα σινιάλο στο τραίνο να αναχωρήσει" είπε ο Vito Piccarreta σταθμάρχης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Andria. "Υπήρχε σύγχυση, τα τραίνα είχαν καθυστερήσει, δεν φταίω μόνο εγώ"...

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ ένα τρίτο τραίνο είχε προστεθεί έκτακτα στον πίνακα δρομολογίων, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην πρόκληση σύγχυσης στον σταθμάρχη του Σ.Σ. Andria. Η σύγχυση έγινε ακόμη μεγαλύτερη αφού ένα από τα δυο ανερχόμενα τραίνα από το Σ.Σ. Corato  έπρεπε να παλινδρομήσει προς τα πίσω για να αποβιβάσει μια κοπέλα με ειδικές ανάγκες που δεν πρόλαβε να αποβιβαστεί στον προηγούμενο σταθμό.


Η γραμμή ήταν μονή και χωρίς αυτόματο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας των τραίνων. Η κυκλοφορία διεξαγόταν μέσω επικοινωνίας των εκατέρωθεν σταθμαρχών.

Εκτός από τον σταθμάρχη του Σ.Σ. Andria ερευνώνται και οι ευθύνες του σταθμάρχη του Σ.Σ. Corato Alessio Porcelli, το οποίο ο Piccarreta φέρεται να ενημέρωσε για την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας από το Σ.Σ. Adnria.

Τα Συνδικάτα τονίζουν ότι η πρόσφατη αύξηση της κυκλοφορίας που δεν συνοδεύτηκε από ενίσχυση με προσωπικό συνέβαλε στην πρόκληση σύγχυσης.

Επίσης η ύπαρξη καμπύλης στο σημείο δεν έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για την έγκαιρη πέδηση των δυο συρμών.

Ο βοηθός εισαγγελέα Francesco Giannella διαβεβαίωσε ότι οι δυο σταθμάρχες δεν θα αποτελέσουν το αποδιοπομπαίο τράγο για να αναλάβουν όλην την ευθύνη εφόσον δεν τους αναλογεί. Το ανθρώπινο λάθος είναι μόνο η αφορμή για αυτήν την τραγωδία.

Στο τέλος του μήνα μετά από δυο χρόνια καθυστέρηση, θα δημοπρατούνταν έργο για την αναβάθμιση της γραμμής από απλής σε διπλή.

Αν η υποδομή και τα συστήματα είχαν εγκατασταθεί το δυστύχημα δεν θα συνέβαινε.


Πηγές:
- Italian station manager 'not only one to blame' for train crash
https://au.news.yahoo.com/world/a/32058507/italy-station-master-accepts-partial-blame-for-train-crash/#page1

- Due capistazione e un ferroviere indagati per l incidente tra treni in Puglia
http://www.nextquotidiano.it/incidente-treni-andria-corato-indagati/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου