Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Το Ψαθόπυργος-Ρίο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facilities

Το Ψαθόπυργος-Ρίο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facilities
Κερδισμένη βγήκε και πάλι η χώρα μας από το χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facilities (Επενδύοντας στην Ευρώπη) καθώς ενέκρινε 9 σιδηροδρομικά έργα για τη χώρα συνολικού ύψους 94,1εκ.ευρώ για τις οποίες προτείνεται η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ΔΣΕ.

Συγκεκριμένα: 78,537,185 ευρώ δίδονται για το σιδηροδρομικό τμήμα Ψαθόπυργος-Πάτρα, το οποίο προφανώς αναφέρεται στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο. Όπως αναφέρεται στην ειδική σελίδα με τις επιλεγμένες προτάσεις το τμήμα μήκους 10,5χλμ περιλαμβάνει την υποδομή, 2 cut&cover τμήματα, μεταφορά ΟΚΩ, αρχαιολογικά έργα κ.α.

Συνολικά το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» παίζει σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Κομισιόν.

Θα χρηματοδοτηθούν σε όλη την ΕΕ 195 έργα στον τομέα των μεταφορών που θα χρηματοδοτηθούν με 6,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της χρηματοδοτικού εργαλείου «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility - CEF).

Η επένδυση αυτή αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετη δημόσια και ιδιωτική συγχρηματοδότηση συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ. Τα επιλεγέντα έργα θα συμβάλουν κυρίως στην ενίσχυση της ψηφιοποίησης και της μείωσης ανθρακούχων εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, σύμφωνα και με την ευρύτερη πολιτική ατζέντα της Επιτροπής.



Επόμενα βήματα
Η προτεινόμενη απόφαση χρηματοδότησης πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από τη συντονιστική επιτροπή του «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου 2016. Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου 2016. Οι επιμέρους συμφωνίες επιχορηγήσεων θα προετοιμαστούν στη συνέχεια από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) και θα υπογραφούν από κοινού με τους δικαιούχους των έργων το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ιστορικό
Στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΔΣΕ), θα διατεθούν 24,05 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020 με σκοπό τη συγχρηματοδότηση έργων ΔΕΔ-Μ στα κράτη μέλη της ΕΕ. Από το ποσό αυτό, 11,305 δισ. ευρώ θα διατεθούν για έργα στα κράτη μέλη που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Τα ετήσια και πολυετή προγράμματα εργασίας καθορίζουν τις προτεραιότητες για το συνολικό ποσό της χρηματοδοτικής στήριξης που προορίζεται για καθεμιά από τις προτεραιότητες αυτές για ένα συγκεκριμένο έτος. Το 2014 ήταν το πρώτο έτος προγραμματισμού στο πλαίσιο της ΔΣΕ. Παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), η ΔΣΕ παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Επιτροπής.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Πηγή:
- Το Ψαθόπυργος-Ρίο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facilities
http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/sidirodromoi/uperastikos-ose/item/35328-to-psathopyrgos-rio-eksasfalise-xrimatodotisi-apo-to-connecting-europe-facilities



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου