Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ομιλία του Προέδρου διπλωματούχων μηχανικών του ΟΣΕ Δημήτρη Τζιβάρα προς τα μέλη του συλλόγου με αφορμή την εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

"Κύριοι Πρόεδροι των εταιρειών, κύριοι Δ/ντες Σύμβουλοι των εταιρειών, κύριε Πρόεδρε της ΠΟΣ, αγαπητοί καλεσμένοι, αγαπητά μέλη του συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΣΕ, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στην σημερινή εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας.

Ο σύλλογος των μηχανικών εκπροσωπεί όλους τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ που αποτελούν τον όμιλο ΟΣΕ καθώς και των εταιρειών του άλλοτε ενιαίου ΟΣΕ, δηλαδή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και της ΓΑΙΑΟΣΕ.





 Η σημασία του συλλόγου μας έγκειται στο γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι μόνο έργα ή μόνο τρένα, αλλά ένα σύνθετο σύστημα από πολλά επιμέρους υποσυστήματα και λειτουργίες που έχει ως τελικό αποδέκτη τον επιβάτη και τις εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων. Ο σύλλογός μας λοιπόν αντιμετωπίζει τον σιδηρόδρομο ως ένα ενιαίο σύνολο και αποτελεί δια των μελών του αρωγό και τεχνικό σύμβουλο των διοικήσεων αλλά και ομπρέλα των μελών του με στόχο την πρόοδο του σιδηροδρόμου.

Οι μηχανικοί του συλλόγου μας αποτελούν τους πυλώνες και την κινητήρια δύναμη των εταιρειών του σιδηροδρομικού τομέα διότι ο σιδηρόδρομος είναι ένα κατ’ εξοχήν τεχνικό αντικείμενο. Οι μηχανικοί του συλλόγου μας φέρουν την ευθύνη της συντήρησης της υποδομής , της επιδομής και των εγκαταστάσεωνώστε να είναι σε κατάσταση που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων μέρα και νύχτα 365 ημέρες το χρόνο και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Οι μηχανικοί του συλλόγου μας μελετούν και επιβλέπουν σειρά νέων σιδηροδρομικών έργων ή έργων συντήρησης και διαχειρίζονται ευρωπαϊκούς και κοινοτικούς πόρους, που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνει η οικονομία μας. Οι μηχανικοί του συλλόγου μας είναι υπεύθυνοι της διαχείρισης της κυκλοφορίας, της συντήρησης του τροχαίου υλικού της, της κίνησης του τροχαίου υλικού και της διαχείρισης της περιουσίας του ΟΣΕ που σήμερα έχει περιέλθει στο κράτος. Καταλαβαίνουμε επομένως την κομβική σημασία που διαδραματίζουν τα μέλη μας στη λειτουργία του οικοδομήματος του σιδηροδρόμου.

Ο Σύλλογος των Διπλωματούχων Μηχανικών αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται ο σιδηροδρομικός τομέας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα. Οι εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ βρίσκονται σε φάση ιδιωτικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ σε μια διαγωνιστική διαδικασία που συνεχώς λαμβάνει παρατάσεις, ενώ παράλληλα εμφανίζονται δημοσιεύματα που αν μη τι άλλο προκαλούν εύλογες ανησυχίες για το μέλλον των εταιρειών αλλά κυρίως για την τύχη των εργαζομένων. Και εδώ όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι εργαζόμενοι τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ γιατί πολύ απλά τι νόημα έχει η υποδομή ή τα έργα αν δεν κυκλοφορούν τρένα.

Εμείς ως σύλλογος των διπλωματούχων μηχανικών με τη βοήθεια των έμπειρων και καταρτισμένων μελών μας δίνουμε το παρόν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία παίζοντας ρόλο του τεχνικού συμβούλου σε θέματα που αφορούν την κάθε εταιρεία χωριστά αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών. Ταυτόχρονα όμως είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα μέλη μας που δίνουν καθημερινό αγώνα για τη λειτουργία του σιδηροδρόμου στηρίζοντάς τους ηθικά αλλά και ουσιαστικά με δικά μας μέσα ή με τις παρεμβάσεις μας προς τις διοικήσεις των εταιρειών.


Εύχομαι σε όλους το 2016 υγεία, επιτυχίες και το 2016 να είναι έτος σιδηροδρομικό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου