Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Νέα έκθεση της Oxfam: 62 άνθρωποι κατέχουν όσο πλούτο έχει ο μισός πληθυσμός της Γης

 Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τον ίδιο τον πλούτο με τα 3,6 δισεκατομμύρια φτωχότερους ανθρώπους!!!

Πώς τα προνόμια και η εξουσία οδηγούν σε αυτήν την ακραία ανισότητα και πώς αυτό μπορεί να σταματήσει.Η παγκόσμια ανισότητα φθάνει νέα άκρα. Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού της γης έχει τώρα περισσότερο πλούτο από ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, ενώ οι 62 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν το ίδιο ποσό του πλούτου με τα φτωχότερα 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπων του πλανήτη. Η εξουσία και τα προνόμια χρησιμοποιούνται για να εκμεταλλευτούν το οικονομικό σύστημα και να αυξήσουν το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των υπολοίπων.

Αυτή η έκθεση δείχνει επίσης πώς οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από την ανισότητα - από τους σημερινούς πλουσιότερους «62», οι 53 είναι άνδρες και μόλις εννέα είναι γυναίκες, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι η πλειοψηφία σε επισφαλείς και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις μισθωτής εργασίας.

Ένα παγκόσμιο δίκτυο φορολογικών παραδείσων επιτρέπει περαιτέρω τα πλουσιότερα άτομα να κρύψουν $ 7.6 τρισεκατομμύρια. Αυτό έχει στερήσει από τις κυβερνήσεις τους πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της φτώχειας και εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η Oxfam κάνει έκκληση για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας κρίση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο προς την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών καλώντας τις κυβερνήσεις να θέσουν τέλος στην εποχή των φορολογικών παραδείσων, Κατά 44% έχει αυξηθεί από το 2010 ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, οι οποίοι πλέον κατέχουν χρήματα ίσα με αυτά που έχουν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Οι μισοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα των 62 οικονομικά ισχυρότερων είναι άνθρωποι από τις ΗΠΑ, ενώ 17 είναι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία.

190 τρισεκατομμύρια δολάρια προσωπικού πλούτου έχουν μεταφερθεί σε φορολογικούς παραδείσους, με τα έσοδα που χάνουν οι κυβερνήσεις από μη φορολόγηση των χρημάτων αυτών να ανέρχονται στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο πλούτος που παράγεται στην Αφρική, θα ήταν αρκετός για να λυθεί το πρόβλημα της περίθαλψης και της εκπαίδευσης 4 εκατομμυρίων παιδιών στην ήπειρο, έτσι ώστε κάθε παιδί να μπορεί να πάει σχολείο και να έχει υγειονομική περίθαλψη . Το 30% του πλούτου όμως, βρίσκεται σε λογαριασμούς εκτός της Αφρικής, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να χάνουν 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διευθύντρια της Oxfam International, Γουίνι Μπιάνιμα σημείωσε πως «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή».


Πηγή:
- An Economy for the 1%
http://oxfam.ca/our-work/publications/an-economy-for-the-1

- Η περίληψη της έκθεσης : Executive Summary  an-economy-for-the-one-percent-summary.pdf
http://oxfam.ca/sites/default/files/bp210-economy-one-percent-tax-havens-180116-summ-en.pdf

- Η πλήρης έκθεση : An-economy-for-the-1-percent-report.pdf
http://oxfam.ca/sites/default/files/bp210-economy-one-percent-tax-havens-180116-en.pdf

- 62 άνθρωποι κατέχουν όσο πλούτο έχει ο μισός πληθυσμός της Γης
http://www.thepressproject.gr/article/87758/62-anthropoi-katexoun-oso-plouto-exei-o-misos-plithusmos-tis-Gis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου