Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Interrail: Θεσσαλονίκη-Βαρκελώνη με τρένο

Τι είναι το InterRail;
Πρόκειται για μια κάρτα που σας επιτρέπει να κάνετε απεριόριστα ταξίδια στην Ευρώπη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιβιβαστείτε σε ένα τρένο κάπου στην Ευρώπη και να ξεκινήσετε να ταξιδεύετε όπου εσείς θέλετε. Με το InterRail Global μπορείτε να ταξιδέψετε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες μέσα σε 5 (από €200), 7 (από €246), 10 (από €292) ή 15 (από €361) μέρες ταξιδιού. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μέσα σε ένα μήνα μπορείτε να επιβιβαστείτε σε απεριόριστα δρομολόγια τρένων και να ταξιδεύετε για 7 ημέρες, όχι φυσικά συνεχόμενα αλλά με την άνεσή σας. Έτσι, αν ξεκινήσετε το ταξίδι τη μια μέρα και ως την επόμενη αλλάξετε 10 τρένα, πάλι μια ταξιδιωτική ημέρα θα χρεωθείτε. Η κάρτα αυτή είναι ιδανική γιατί δεν θα είστε στο τρένο κάθε μέρα, αλλά θα σταματάτε εδώ και εκεί όπου θα μένετε για δύο ή τρεις ημέρες και θα χρεώνεστε μόνο για τις μέρες που ταξιδεύετε. Μια καλή ιδέα είναι να βλέπετε κάθε πόλη την ημέρα και να ταξιδεύετε με νυχτερινό τρένο γλιτώνοντας χρόνο αλλά και το κόστος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο. Και το επόμενο πρωί θα βρίσκεστε ήδη σε νέα πόλη! Tip: Ο κανόνας των 7μμ. για τα νυχτερινά τρένα θα σας γλιτώσει μια ημέρα ταξιδιού! Αν χρησιμοποιείτε ένα απευθείας νυχτερινό τρένο που αναχωρεί μετά τις 7 το βράδυ και ταξιδεύετε με αυτό μέχρι τις 04:00 το πρωί (ή αργότερα), μετράει μόνο η επόμενη ημέρα ως ΜΙΑ από τις ημέρες ταξιδιού σας. Δείτε περισσότερα εδώ: https://gr.rail.cc/
Αφετηρία του ταξιδιού μας είναι η Θεσσαλονίκη, από όπου με το καθημερινό δρομολόγιο του ΟΣΕ φτάνουμε στο Βελιγράδι μέσω Σκοπίων. Η πολύπαθη πρωτεύουσα της Σερβίας είναι από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης και το όνομά της στα σερβικά σημαίνει “λευκή πόλη”. Το Βελιγράδι κατεδαφίστηκε ολοκληρωτικά πάνω από 40 φορές στην ιστορία του γι'αυτό δεν θα βρείτε κτίριο ηλικίας άνω των 250 ετών. Πρόκειται για μια ζωντανή πόλη με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και alternative στέκια που έχει κερδίσει τον τίτλο «Βερολίνο των Βαλκανίων». Η Knez Mihailova είναι ο κυριότερος εμπορικός πεζόδρομος της πόλης και φέρει το όνομα του αγαπημένου πρίγκηπα των Σέρβων, του Mihailo Obrenović. Μη παραλείψετε και μια βόλτα στη Skadarlija, την πιο γραφική γειτονιά της πόλης που μοιάζει να έχει μείνει στον 19ο αιώνα: λιθόστρωτοι δρόμοι, γραφικά ταβερνάκια, γκαλερί στην πάλαι ποτέ συνοικία των καλλιτεχνών. 

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Από το Βελιγράδι επιλέγετε είτε το πρωινό δρομολόγιο είτε το βραδινό με προορισμό την πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Το όνομά της προέρχεται από τη σλοβένικη λέξη «πολυαγαπημένος». Είναι ανέλπιστα όμορφη με τα μικρά μπαρόκ κτίριά της, τις πέτρινες γέφυρες, το ρομαντικό κάστρο στην κορυφή του λόφου και τις λιθόστρωτες πλατείες γεμάτες με café. Είναι μια πόλη-μινιατούρα, ασφαλής, εύκολη να τη γυρίσεις και να την ερωτευτείς. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μοιάζει να μη θέλει τον μαζικό τουρισμό: δεν θα βρείτε boutique ξενοδοχεία, τα καταστήματα κλείνουν το Σάββατο το μεσημέρι, ενώ τα μουσεία και οι γκαλερί δεν δέχονται επισκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την ομορφιά της την οφείλει στο Σλοβένο αρχιτέκτονα Joze Plecnik, ο οποίος είναι για τη Λιουμπλιάνα ό,τι είναι ο Gaudi για τη Βαρκελώνη. Ο Plecnik έχτισε εδώ γέφυρες (πιο γνωστή η Triple Bridge, που αποτελεί και σύμβολο της πόλης), εκκλησίες, μια εκπληκτική βιβλιοθήκη και ένα κοιμητήριο όπου το νεοκλασικό συναντά το αρ ντεκό.

Βιέννη, Αυστρία
Έξι δρομολόγια καθημερινά πραγματοποιούνται από τη Λιουμπλιάνα με προορισμό τη Βιέννη. Στην αυστριακή πρωτεύουσα το παλιό συνυπάρχει αρμονικά με το καινούργιο, το αυτοκρατορικό με το avant-garde, το πολυτελές με το underground, η ησυχία με το θόρυβο, το old school με το cutting edge. Μια βόλτα μόνο είναι αρκετή για να σε κάνει να το συνειδητοποιήσεις: στα 4 χιλιόμετρα που απλώνεται η Ringstrasse, η κεντρική λεωφόρος της πόλης, με τα τεράστια πεζοδρόμια και τις πολυεθνικές αντιπροσωπείες. Στο νέο-γοτθικό Rathaus, το δημαρχείο με τους εντυπωσιακούς οβελίσκους, τα οξυκόρυφα παράθυρα και τα 1.575 δωμάτια, που αποτελεί απόδειξη ότι οι Βιεννέζοι αγαπούν την πόλη τους. Μια από τις πιο γραφικές διαδρομές στον κόσμο είναι το ερυθρόλευκο τραμ που διασχίζει την Ringstrasse, την κυκλική λεωφόρο της Βιέννης και μοιάζει με ξενάγηση στα αξιοθέατά της: πάρκα, ο εκθεσιακός χώρος της θρυλικής εταιρίας χειροποίητων πιάνων, της Steinway, εμβληματικά ξενοδοχεία, το παλάτι Hofburg, αλλά και μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα από το νεοκλασικό Κοινοβούλιο ως τους νεοαναγεννησιακούς θόλους των μουσείων Kunsthistorisches και Naturhistorisches.


Βενετία, Ιταλία
Επτά δρομολόγια συνδέουν την Βιέννη με τη Βενετία. Οι περισσότεροι έχουμε στήσει από καιρό ονειρικά σκηνικά στο μυαλό μας με πρωταγωνίστρια την Γαληνοτάτη: περπατάμε πιασμένοι χέρι χέρι στα στενά της, ανταλλάσσουμε όρκους αιώνιας αγάπης την στιγμή που η γόνδολα περνά κάτω από τη γέφυρα Ριάλτο, φοράμε στολές εποχής και ζωγραφισμένες στο χέρι βενετσιάνικες μάσκες για να γίνουμε ένα με τους ντόπιους στο καρναβάλι, περπατάμε μαζί με τους celebrities στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, πίνουμε espresso στο θρυλικό Café Florian, στεκόμαστε στη μέση της πλατείας Σαν Μάρκο και αναπνέουμε τον κοσμοπολίτικο αέρα της πόλης και ψάχνουμε την καλύτερη γωνία για να φωτογραφήσουμε την περίφημη βασιλική του Αγίου Μάρκου. Όλα τα όνειρα είναι για να τα πραγματοποιούμε.


Μασσαλία, Γαλλία
Κάθε πρωί υπάρχει ένα δρομολόγιο τρένου που συνδέει τη Βενετία με τη Μασσαλία, τη σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας. Κατά το μεταναστευτικό ρεύμα του 20ου αιώνα, η πόλη δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τις πρώην γαλλικές αποικίες όπως η Αλγερία αλλά και Ιταλούς, Έλληνες, Άραβες, Αρμένιους και Κινέζους. Γι'αυτό και θεωρούνταν πάντα το κακό παιδί των γαλλικών πόλεων, η Νέα Ορλεάνη της Ευρώπης ενώ έχει χαρακτηριστεί βρώμικη, επικίνδυνη και χαοτική. Ταυτόχρονα όμως είναι γοητευτική και πολύχρωμη, ζωντανή και ενδιαφέρουσα. Από τη βόλτα στο παλιό λιμάνι μέχρι τα σοκάκια με τα καφέ και τα μπαρ, η πόλη είναι μια ευχάριστη περιπέτεια. Όλα όσα έκαναν γνωστή την πόλη επανέρχονται στο προσκήνιο πιο δυναμικά από ποτέ: οι βόλτες στα στενά δρομάκια της συνοικίας Panier, η βαρκάδα στους φημισμένους ορμίσκους, τους calanques όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι και τα αρώματα της πιο φημισμένης ψαρόσουπας στον κόσμο, της μπουγιαμπέσας. Μια νέα ενέργεια έχει κατακλύσει την πόλη: σε κάθε γωνιά της μουσική, θέατρο και εκθέσεις τέχνης κλέβουν την δόξα από τις υπόλοιπες περιοχές της Προβηγκίας. 


Βαρκελώνη, Ισπανία
Ένα δρομολόγιο του τρένου κάθε πρωί θα σας μεταφέρει σε λίγες ώρες από τη Μασσαλία στην Βαρκελώνη. Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας θα χαζέψουμε τους υπαίθριους αρτίστες, θα ξενυχτήσουμε στα μικροσκοπικά bars, θα χορτάσουμε με τοπικές λιχουδιές, θα κάνουμε ατελείωτους περιπάτους στην κοσμοπολίτικη Barceloneta και δεν θα σταματήσουμε να απαθανατίζουμε ενσταντανέ με φόντο τα αμέτρητα αξιοθέατα της πόλης. Ανάμεσά τους, 7 χαρακτηριστικά κτίρια του Γκαουντί συνθέτουν ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αναγνωρίζοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία του έργου του, που έχει αφήσει τα σημάδια του στην αρχιτεκτονική και στην προσωπικότητα της πόλης.  


Πηγή:

- Σιδηροδρομικά εισιτήρια. Interrail. Eurail. Ταξιδέψτε στην Ευρώπη με το τρένο

- Eurail Group - Home

- Διεθνείς Σιδηροδρομικές Προσφορές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου