Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

1944 ιστορικές φωτογραφίες: Γερμανικά στρατεύματα καταστρέφουν σιδηροδρομικές γραμμές, κατά την απόσυρσή τους από τη σοβιετική επικράτεια

Γερμανικά στρατεύματα στη Σοβιετική Ένωση, καταστρέφουν την σιδηροδρομική υποδομή κατά τη διάρκεια της οργανωμένης οπισθοχώρησής τους. Ένα σιδηροδρομικό "αλέτρι" (γνωστό ως Schienenwolf ("σιδηροδρομικός λύκος") ή Schwellenpflug ("αλέτρι στρωτήρων") αποτελούνταν από ένα σιδηροδρομικό όχημα που έσερνε ένα εξαιρετικά ισχυρό, "άροτρο" σε σχήμα γάντζου. Χρησιμοποιούνταν για την καταστροφή της σιδηροδρομικής γραμμής στον πόλεμο, ως μέρος ενός σχεδίου οπισθοχώρησης "καμμένης γης", έτσι ώστε να καθίσταται άχρηστο για τον εχθρό.





Τέτοιες μονάδες καταστροφής παρήχθησαν από το εργοστάσιο  Krupp το 1942. Πάνω σε μια  πλατφόρμα ήταν τοποθετημένος ένας τεράστιος γάντζος που με την αιχμή του έμπαινε κάτω από τους στρωτήρες και έλκονταν από δύο μηχανές που το έσερναν με την ταχύτητα 7-10 km / h. Το σύστημα απαιτούσε για την αρχική τοποθέτησή του σε θέση λειτουργίας μόνο 6-8 λεπτά, και εξυπηρετούνταν από μια ομάδα 10 ατόμων. Ο καταστροφέας ήταν εξοπλισμένος με απόθεμα εκρηκτικών, αντιαεροπορικά πυροβόλα και πολυβόλα. Οι Σιδηροδρομικές γραμμές καταστρέφονταν ολοσχερώς, (οι στρωτήρες κατά 100%, οι ράγες κατά 70-93% και οι συνδέσεις έως και 30%). 

Στο διπλανό σύντομο βίντεο βλέπουμε τις γερμανικές δυνάμεις να καταστρέφουν σιδηροδρομικές γραμμές με τη χρήση ενός τέτοιου καταστροφέα. Παρατηρήστε την τεράστια δύναμη του καταστροφέα αρότρου.




Οι Ρώσοι είχαν ένα σιδηροδρομικό δίκτυο διαφορετικού εύρους και επιπλέον οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύτερα τραίνα από τους Ρώσους. Έτσι ώστε όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν έπρεπε να αντικαταστήσουν ή να τροποποιήσουν τις γραμμές παντού. Σε μερικές περιπτώσεις μετέτρεψαν το δίκτυο σε κανονικού εύρους με μετακίνηση των σιδηροτροχιών. Επίσης οι Γερμανοί αντικατέστησαν τους ρωσικούς ξύλινους στρωτήρες με στρωτήρες από χάλυβα. Στις φωτογραφίες οι στρωτήρες φαίνεται ότι ξύλινοι, οπότε η σιδηροδρομική γραμμή που καταστρέφεται είναι σοβιετικού δικτύου (μετά από μετατροπή). 













Πηγή:
- German troops use a Schwellenpflug to destroy rail tracks while withdrawing from Soviet territory, 1944
http://rarehistoricalphotos.com/german-troops-use-schwellenpflug-destroy-rail-tracks-withdrawing-soviet-territory-1944/

-1945 Germans Destroy Their Own Railroads
https://www.youtube.com/watch?v=EUHJGi__k-A

- "Railway Track Destroyer" from Tactical and Technical Trends
http://www.lonesentry.com/articles/ttt09/railway-track-destroyer.html

- I’ve been working on the railroad…all the live-long tag
http://laststandonzombieisland.com/2014/08/23/ive-been-working-on-the-railroad-all-the-live-long-tag/



1 σχόλιο: