Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Συνδυασμένες μεταφορές- Λιμάνι Αμβούργου

Το λιμάνι του Αμβούργου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης μετά το Ρότερνταμ και με 9,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το 2014. 













Στο διάγραμμα φαίνεται η ανάπτυξη του λιμανιού του Αμβούργου στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τόσο σε εισερχόμενη όσο και σε εξερχόμενη κίνηση. γεγονός που το τοποθετεί ως σημαντικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών για την ευρωπαϊκή ήπειρο.







Στον διπλανό χάρτη φαίνονται όλα τα τμήματα (terminals) ανάλογα με τα εξυπηρετούμενα φορτία. Το λιμάνι του Αμβούργου βρίσκεται πάνω στις εκβολές του Έλβα και έτσι οι διάφορες δραστηριότητές του είναι κατανεμημένες σε μια σειρά από αποβάθρες. 

Ειδικά για τα εμπορευματοκιβώτια διατίθενται 4 τέρμιναλς με εγκατεστημένες δεκάδες γερανογέφυρες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς κοντέινερ. 


Τα κυριότερα είναι:

Το Container Terminal Altenwerder

Το Container Terminal Burchardkai

Το Container Terminal Tollerort

και το Eurogate Container Terminal

Το ποσοστό των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται από το λιμάνι του Αμβούργου με τραίνο ανέρχεται σε 38,6 %, ενώ τα φορτηγά καλύπτουν το 59,4%. 




Το λιμάνι του Αμβούργου είναι 15ο στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων όσον αφορά την εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων 










Την ίδια ώρα το λιμάνι του Αμβούργου είναι το δεύτερο στην Ευρώπη ενώ στο διάγραμμα με τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά λιμάνια και λιμάνια της μεσογείου βλέπουμε ότι ο Πειραιάς καταλαμβάνει την 9η θέση με 3,1 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το 2013. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της cosco στην προβλήτα ΙΙΙ ο Πειραιάς αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το χρόνο γεγονός που θα τον κατατάξει ως το 5ο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι, αφού θα ξεπεράσει το τουρκικό λιμάνι του Αμπαρλί καθώς και τα ισπανικά λιμάνια της Βαλένθια και της Αλγκεθίρας και το Αιγυπτιακό Πορτ Σάιντ. 















Πηγή:
- Port of Hamburg
http://www.hafen-hamburg.de/en/portofhamburg

- hamburg port terminals
http://www.hafen-hamburg.de/en/portmap

- Hamburg port statistics TEU in millions per year
http://www.hafen-hamburg.de/en/statistics/containerhandling

- Top 20 world container ports
http://www.hafen-hamburg.de/en/statistics/toptwenty

- HHLA Container Terminal Burchardkai
http://www.hafen-hamburg.de/en/terminal/hhla-container-terminal-burchardkai-gmbh-hamburg---7813

- HHLA Container Terminal Altenwerder
http://www.hafen-hamburg.de/en/terminal/hhla-container-terminal-altenwerder-gmbh-hamburg---7944

- HHLA Container Terminal Tollerort
http://www.hafen-hamburg.de/en/terminal/hhla-container-terminal-tollerort-gmbh-hamburg---7943

- Eurogate container terminal
http://www.hafen-hamburg.de/en/terminal/eurogate-container-terminal-hamburg-gmbh-hamburg---7975

- TOP 50 WORLD CONTAINER PORTS
http://www.worldshipping.org/about-the-industry/global-trade/top-50-world-container-ports

- DB and Hamburger Hafen agree intermodal freight restructuring
http://www.railwaygazette.com/news/freight/single-view/view/db-and-hamburger-hafen-agree-intermodal-freight-restructuring.html

- HAMBURG RAIL PORT
https://hhla.de/en/intermodal/rail-port.html


1 σχόλιο:

  1. Achilleas Gavriilidis Έχοντας ελλιμενιστεί πολλές φορές στο Αμβούργο με container vessels, σε όλα τα terminals πλην του Eurogate/Europort, θυμάμαι πάντα με θαυμασμό την έκταση των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων. Κάθε terminal έχει δική του "διαλογή", με μια μεγαλύτερη που συγκεντρώνει όλους τους συρμούς πριν αναχωρήσουν για τους προορισμούς. Εκτεταμένη γραμμολογία έχει επίσης το oil terminal όπως και η εγκατάσταση δίπλα στο Altenwerder, που φορτώνουν κάρβουνο. Υπάρχει επιπλέον terminal για φόρτωση οχημάτων και γραμμολογία στο παλιό λιμάνι, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ. Όλες οι δέσμες του container terminal καταλήγουν στη γραμμή προς Harburg, από όπου συνήθως οι συρμοί συνεχίζουν για την τεράστια διαλογή του Maschen. Οι δέσμες από το παλιό λιμάνι συγκλίνουν στο Veddel με τη γραμμή προς Harburg και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή