Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Νέα εποχή στη Σιδηροδρομική Εκπαίδευση στην Αγγλία - Τι συμβαίνει στη χώρα μας;


Νέα εποχή στη Σιδηροδρομική Εκπαίδευση στην Αγγλία

Οι πόρτες άνοιξαν και επίσημα στη στη νέα Σιδηροδρομική ακαδημία του Newcastle College στο Gateshead, που θα είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής τεχνολογίας και θα εξασφαλίσει το μέλλον των σιδηροδρόμων στην Αγγλία.

Η ακαδημία αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της National Skills Academy for Railway Engineering (NSARE) και της Network Rail, 





Η Carole Kitching Διευθύντρια του Newcastle College χαιρέτισε την έναρξη της ακαδημίας τονίζοντας τις εξαιρετικές υποδομές για την εκπαίδευση που θα συμπεριλαμβάνει τόσο την σιδηροδρομική υποδομή (γραμμή) όσο και τη σηματοδότηση. 
60 νέοι άνθρωποι ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους για να κάνουν καριέρα στο σιδηρόδρομο ενώ και περιμένουμε το διπλασιασμό τους τον επόμενο χρόνο.  


Η Σιδηροδρομική ακαδημία θα δίνει δίπλωμα "επιπέδου 3" στη σιδηροδρομική μηχανική ενώ θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα που θα συνδέονται με επαγγελματική πιστοποίηση ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς. 








Τι συμβαίνει στη χώρα μας; 

Μια ανάλογη προσπάθεια έχει ξεκινήσει τα τελευταία δυο χρόνια στην χώρα μας. Μετά από πολύχρονη απουσία επαγγελματικής μαθητείας, εδώ και δυο χρόνια σε συνεργασία με τις σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ τόσο ο ΟΣΕ όσο και η ΕΕΣΣΤΥ  ξεκίνησαν προγράμματα μαθητείας και νέα παιδιά εμφανίστηκαν ως μαθητευόμενοι στα συγκροτήματα του οργανισμού.

Μάλιστα η ΕΕΣΣΤΥ εδώ και μήνες ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το ελληνογερμανικό επιμελητήριο και τον ΟΑΕΔ προωθεί επέκταση της συνεργασίας σε ανώτερο επίπεδο. Έτσι την επόμενη χρονιά δεν θα απασχοληθούν απλά μαθητές από συγγενείς ειδικότητες του ΟΑΕΔ (πχ μηχανικός αυτοκινήτων που θα κάνει μαθητεία στη συντήρηση τραίνων) αλλά θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος μαθητείας με καθαρά σιδηροδρομικές ειδικότητες, ενώ οι θέσεις των διδασκόντων στα σιδηροδρομικά αντικείμενα θα καλυφθούν από μέσα...

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ελπίζουμε οι εξαγγελίες να υλοποιηθούν και να μην μείνουμε στα λόγια και σε ασκήσεις επί χάρτου αλλά να αναπτυχθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μια σιδηροδρομική Σχολή - Ακαδημία και στη χώρα μας με στόχο την διατήρηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση νέων ανθρώπων στο ενδιαφέρον σιδηροδρομικό αντικείμενο.

Επίσης οι μαθητές των ΕΠΑΣ που ξεκίνησαν την μαθητεία τους εδώ και δυο χρόνια μπήκαν ήδη στον τελευταίο τους μήνα. Τέλος Ιουνίου η μαθητεία τους τελειώνει. Με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες που έχουμε σε προσωπικό θα έπρεπε οι διοικήσεις να έχουν ήδη βρει τον τρόπο να κρατήσουν τους μαθητές που αξίζουν, πριν είναι πολύ αργά...



Πηγή:
- Στο σύστημα διττής εκπαίδευσης επενδύει η Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε.
http://newpost.gr/post/362967/sto-systhma-ditths-ekpaideyshs-ependyei-h-e-e-s-s-t-y-a-e

- Rail Academy helps secure the future of rail engineering in north east
http://www.ncl-coll.ac.uk/news/125/rail-academy-helps-secure-the-future-of-rail-engineering-in-north-east

- Rail Academy
http://www.ncl-coll.ac.uk/railacademy

- Rail Academy facilities
http://www.ncl-coll.ac.uk/world-class-facilities/rail-academy

- Start of a new era in rail training
http://www.railtechnologymagazine.com/Rail-Industry-Focus-/start-of-a-new-era-in-rail-training-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου