Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Διογένης ο Κυνικός

Αποτέλεσμα εικόνας για Διογένης


Μία μέρα ο Διογένης έτρωγε ένα πιάτο φακές. Δεν υπήρχε σε όλη την Ελλάδα πιο φθηνό φαγητό από μία σούπα με φακές. Αν έτρωγες φακές σήμαινε ότι βρισκόσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας. Πέρασε τότε ένας πλούσιος φίλος του άρχοντα και του είπε: «Αχ καημένε Διογένη! Αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος και κολάκευες λιγάκι τον άρχοντα, δε θα ήσουν αναγκασμένος να τρως συνέχεια φακές».

Ο Διογένης, σήκωσε με περιφρόνηση το βλέμμα και του αποκρίθηκε: «Αχ, καημένε φίλε μου! Αν μάθαινες να τρως λίγες φακές, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούς και να κολακεύεις συνεχώς τον άρχοντα»

Είναι ποτέ δυνατόν, ενώ χρωστάς τόσα πολλά που δεν μπορείς να τα ξεπληρώσεις, να ψάχνεις να πάρεις κι άλλα δάνεια, για να ξεπληρώσεις τα χρέη σου με νέα δάνεια;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς ότι ο στόχος της καταχρεωμένης χώρας μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση, για να ξαναβγούμε στις αγορές (δηλαδή να μη μας δανείζει η ΕΚΤ το ΔΝΤ και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά να μας δανείζουν ξανά οι τράπεζες). Με άλλα λόγια δεν βλέπουμε την ώρα να ξαναδανειστούμε.

Ούτε περνάει από το μυαλό κανενός, όχι να πει, αλλά ακόμη και σκεφτεί ότι πρέπει να μάθουμε να περνάμε με αυτά που έχουμε, χωρίς να παρακαλάμε το Σοιμπλε, τη Μερκελ κλπ, ώστε ίσως αύριο τα παιδιά μας να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. 


Ενώ την ίδια ώρα που κάποιοι αυτοκτονούν για τα χρέη τους και άλλοι υποσιτίζονται, ζητάμε να μας λύσουν το πρόβλημα και να μας κυβερνήσουν άνθρωποι σαν τον κο Χαρδούβελη που είχε να βγάλει στο νησί Τζέρσι περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ (56 εμβάσματα των 7.000-9.000 Ευρώ) το 2012 γιατί φοβήθηκε λέει (μήπως πεινάσει αυτός και η οικογένειά του;). Άντε να καταλάβει αυτός που με τον ιδρώτα του ως τραπεζικός υπάλληλος κέρδισε τίμια όλα αυτά τα χρήματα εργαζόμενος αόκνως τόσα χρόνια, κάποιον τεμπέλη μονομισθίτη δημόσιο ή ιδιωτικό υπάλληλο που δυσκολεύεται να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και ψάχνει να βρει τις πιο φθηνές φακές για να ταΐσει τα παιδιά του... 

Απλά δεν μπορεί να σε καταλάβει φίλε μου ο άνθρωπος... (βλ Μαρία Αντουανέτα // ψωμί // παντεσπάνι)

1 σχόλιο:

  1. Αντί άλλου σχολίου, παραθέτω τον παρακάτω σύνδεσμο ενός, κατά την άποψή μου, "επικού" άρθρου


    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2270117

    ΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή